Prijavljeno 55 odsto kandidata od planiranog broja

9

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u prvom upisnom roku školske 2018/2019 godine prijavljeno je 1.077 kandidata, što je 55 odsto od planiranog, saopšteno je iz ove visokoškolske ustanove.

Na Medicinskom fakultetu u Foči prijavljen je 191 kandidat, a mjesta ima za 165 studenata, a najviše prijavljenih je na medicini 118, stomatologiji 39, zdravstvenoj njezi 10, a na specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji 24, navodi se u saopštenju.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu ima 47 slobodnih mjesta, a prijavljeno je 42 kandidata, dok na Ekonomskom fakultetu na Palama mjesta ima za 156, a prijavljen je 81 kandidat.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu ima mjesta za 135 studenata, a prijavljeno je 72, dok je na Saobraćajnom fakultetu u Doboju slobodno 130 mjesta, a prijavljeno je 58 kandidata.

Najviše mjesta za studente ima na Filozofskom fakultetu na Palama, gdje je na 17 studijskih programa planiran upis 492 studenta, a prijavljeno je 180 u prvom upisnom roku.

Na tri studijska programa Pedagoškog fakulteta u Bijeljini ima mjesta za 240 studenata, a prijavljeno je 81, dok na Pravnom fakultetu u ovom gradu ima mjesta za 180 studenata.

Na Tehnološkom fakultetu i Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini planirano je da bude upisano 110 studenata, na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta 80, na Ekonomskom fakultetu Brčko 75, dok na Mašinskom i Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu ima mjesta za po 70 studenata, te 50 mjesta na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju.

Na Muzičkoj akademiji planirano je da bude upisano 45 studenata, a prijavljeno je 26, dok je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju planiran upis 23 studenta, a prijavljeno je 12 kandidata.

Predviđeno je da na prvi ciklus studija Univerziteta u Istočnom Sarajevu bude upisano 2.287 studenata na 47 studijskih programa, a na drugi ciklus studija 752 studenta na 44 studijska programa.

Od 2.287 studenata na prvom ciklusu studija, planirano je da njih 965 bude finansirano iz budžeta, 990 sufinansirano, 143 samofinansirano, 75 stranih državljana i 114 studenata vanredno upisano.

Rezultati konkursa biće objavljeni 4. jula do 14.00 časova, a konačne rang- liste do 9. jula.

Upis primljenih kandidata biće obavljen od 10. do 13. jula.

Drugi upisni rok prvog i drugog ciklusa studija organizovaće fakulteti i akademije koji u prvom roku ne upišu planirani broj studenata.

Detaljnije informacije za upis studenata u akademsku 2018/19. godinu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dostupne su na sajtu ove visokoškolske ustanove /www.ues.rs.ba/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

”Pravnom fakultetu u ovom gradu ima mjesta za 180 studenata”.
Правни факултет није у овом граду (Бијељини) негоу Источном Сарајеву – Пале па би они који објављују овакве дезинформације требали да се претходно боље информишу.

Zar ne postoji neko istureno odjeljenje Pravnog fakulteta u Bijeljini?

Koliko ima prijavljenih na pravnom? To vas sramota reći.. pa kao hajde da pustimo broj koliko primamo.

Gradske vlasti probudite se! Odakle su i gdje zive rukovodioci paljanskih fakulteta? Nih je bas briga za broj upisanih studenata i buducnost ovog grada.

Kakav nam je sunovrat u društvu i državi, logično je da će takav biti i na fakultetima i školama!!! Ukoliko se političko, ekonomsko, privredno, socijalno, zdravstveno, obrazovno,… stanje u RS-u HITNO i BITNO ne promijeni, situacija će biti još mnogo gora!!!

Pa mijenjajte neće se situacija sigurno sama promijeniti nego fino ako vam je svima toliko lose dizite bune a ne da se po cijeli dan kacite po društvenim mrežama i samo kukate kako je lose…

Studiranje u današnje vrijeme za ogromnu većinu budućih studenta, pokazalo se kao “promašena investicija” u pogledu trošenja vremena i novca. Mladi ljudi “došli su pameti” da se to ne isplati, studirati 4 i više godina, pa poslije na berzu rada i uzalud čekati bilo kakav posao godinama. Osim naravno izuzetaka, koji će uz pomoć porodičnih i političkih veza, naći “vezu ” i dobiti posao. Prema tome biće u stilu završetka Manifesta Komunističke partije, samo u obratnom smjeru ” Profesori domaći i uvozni-gostujući, raziđite se” dok još ima vremena. Nećete gospodo, imati kome predavati, osim u praznim salama na fakultetima.

Prije 8 godina kada sam ja upisivao Ekonomiju na Palama primalo se 150 ili 200 studenata, ne sjecam se tacno, uglavnom u prvom upisnom roku je skoro sve bilo popunjeno.

Nije mi jasno zašto se neko čudi kada je upisan rekordno mali broj studenata!????
Šta vam narode nije jasno, štaa.. stvarno vas ne kontam sa tim mantrama.
Kada imate more privatnih fakulteta… isto se vrednuje diploma privatnog i javnog.. bitna je stela.. a i kad se zavrsi javni nema se posla.. bolje u vojsku iz srednje ili vani .. ovako protracis 4 godine i opet 4 bez posla umjesto da si bio u vojsci 8 godina i boli te patka.