Пријаве за „Јахорина ултра трејл“ до 20. јула, пријављено више од 5.000 такмичара

0

За међународну трку „Јахорина ултра трејл“, која ће бити одржана 27. и 28. јула, до сада је пријављено више од 5.000 такмичара, а пријаве су отворене до суботе, 20. јула.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је на конференцији за новинаре на Јахорини да су догађаји попут „Јахорина ултра трејла“ добри за промоцију, не само Јахорине, него и Сарајевско-романијске регије и цијелог региона.

„У трци на 160 километара може се уживати и у другим љепотама и тако додатно мотивисати људе да дођу и посјете Републику Српску. Олимпијски центар `Јахорина` је препознао да је важно да олимпијска љепотица живи 365 дана у години и да сва улагања Владе Српске и предсједника Републике Милорада Додика полако добијају контуре, да је Јахорина пуна посјетилаца како зими, тако и љети“, истакао је Шулић и додао да ће можда трчати миди трку на 30 километара.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић рекао је да ће такмичари моћи да се опробају у четири трке – мини трка од 10 километара, миди 30 километара, макси трка 78 километара и ултра трка дуга 160 километара, која стартује у Пријевору.

„Ријеч је о великом, међународном догађају који окупља тркаче из 30 земаља и носи међународне ИТРА поене. Ове године обележавамо 10 година трајања трејла, а `Јахорина ултра трејл` није само догађај значајан за Јахорину већ за цијелу регију јер Ултра трка прелази преко Зеленгоре. Маглића, Требевића, Биоча и спаја различите општине“, истакао је Љевнаић и најавио да ће најбржи у ултра трци и у мушкој и у женској конкуренцији освојити као награду аутомобил.

Он је додао да је трка на свјетском нивоу, подржава је више од 200 волонтера и рекордан број спонзора и партнера, обећавајући незаборавно искуство, а такмичаре очекује 17 окрепних станица распоређених на сваких 10 километара и три животне станице.

Љевнаић је навео да трку подржавају Влада Републике Српске и предсједник Српске Милорад Додик, ресорна министарства, Савјет министара, Хеликоптерски сервис Српске, Горска служба спасавања Министарства унутрашњих послова Републике Српске, ватрогасци и многе друге институције које брину о безбједности такмичара.

Према његовим ријечима, посјетиоци могу очекивати врхунску забаву, журке и концерт пјевача Николе Роквића, који је амбасадор трке ове године.

Љевнаић је нагласио да „Јахорина ултра трејл“ није само спортски догадај, већ и промоција здравог начина живота и спорта, домаћих производа и гостопримства које краси Републику Српску, а овогодишња трка окупља и пет елитних тркача, који ће својим присуством додатно подићи ниво такмичења.

Замјеник начелника Трнова Љиљана Милић рекла је да је ова општина окружена планинама Бјелашницом, Јахорином и Трескавицом, а с обзиром на то да дио трке „Јахорина ултра трејл“ пролази преко Трескавице, учеснике ће дочекати прелијепи пејзажи, језера, ферата и планинарски домови.

Она је додала да ће општина Трново имати свог учесника у трци и да им је задовољство што су дио овога догађаја јер сматра да су спортисти најбољи амбасадори Републике Српске.

Представник „М:тела“ Стефан Лучина рекао је да и њихове колеге учествују у трци, те да је циљ компаније да промовише спорт и здраве животне навике.

Влада повећала учешће у власништву, имовина предузећа повећана за 46 милиона КМ, а капитала за 26 милиона

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек рекао је да је успјела емисија обвезница и да је Влада Републике Српске уплатила 26 милиона КМ на рачун Олимпијског центра, чиме, како је истакао, падају у воду све приче о томе да Јахорина наводно није солвентна и да није у стању да измирује своје обавезе.

„Након што уплата легне на рачун, одмах ћемо извршити поврат позајмице према Влади Републике Српске у износу од 11 милиона КМ, а од остатка новца имаћемо довољно за рате кредита и плате радницима до сљедеће сезоне“, истакао је Елек, и захвалио предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу и министру финансија Зори Видовић на подршци.

Наводећи да је ово била веома комплексна финансијска операција, Елек је рекао да је први пут нешта овако урађено на тржишту Републике Српске, а то је да је Влада Српске повећала своје учешће у власништву, што значи да је Олимпијски центар у овој години, по ревизорском извјештају, повећао имовину предузећа за 46 милиона КМ и капитала за 26 милиона.

„То није урадило ниједно предузеће у овом региону“, рекао је Елек на конференцији за новинаре на Јахорини.

Колико је важна ова финансијска ин‌јекција, указао је Елек, толико је важна и општа подршка коју има Олимпијски центар као државни пројекат.

„С тога посебно захваљујем на подршци Влади Српске и министру /Денису/ Шулићу, који је практично дио овог тима. Сваки дан рјешавамо проблеме и показујемо како сарадња између Владе и јавних предузећа може да да резултат“, нагласио је предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“.

Он је рекао да је поносан на министра Шулића и његове сараднике, као и све људе из Олимпијског центра, те најавио да настављају даље са инвестицијама и да ће ове године сигурно почети пројекат гондоле Пале-Јахорина који је значајан не само за Олимпијски центар и ову регију, него и за цијелу Републику Српску.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare