Prihodi 50% veći nego lani

0

U Olimpijskom centru „Jahorina“ ovih dana sumiraju rezultate nedavno završene zimske turističke sezone i, sudeći po egzaktnim pokazateljima, potvrđuju se i prvobitne procjene da je znatno uspješnija od nekoliko prethodnih.

Uspjehu su prvenstveno kumovale povoljne vremenske prilike i obilne snježne padavine koje su omogućile da se na Jahorini neprekidno skija duže od tri mjeseca. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su na kvalitet sezone svakako pozitivno uticali i savremeni primarni sadržaji na ovdašnjem skijalištu, te moderna opremljenost mašinskog parka OC Jahorina koja je u kontinuitetu garantovala uređenost staza na vrhunskom nivou.

Direktor OC „Jahorina“, Branko Koroman, ističe da mogu biti i više nego zadovoljni ostvarenim rezultatima, tim više, jer su prethodne sezone u udarnim terminima s kraja decembra do polovine januara protekle skoro pa bez skijanja, tako da je ovaj uspjeh dobrodošao i u kontekstu saniranja određenih gubitaka iz ranijeg perioda.

– Imali smo stotinu skijaških dana i to je nešto što se odavno nije desilo na Jahorini, a sve to se pozitivno odrazilo i na poslovanje što jasno potvrđuje i podatak da smo u ovoj sezoni ostvarili promet od 2,4 miliona KM, što je za čak 800.000 KM više nego lani. Takođe, treba istaći i da je ostvareni prihod na skijalištu za 50 procenata veći nego u prethodnoj sezoni, što je ozbiljan iskorak – ocjenjuje Koroman, iznoseći i podatak da je vikendima u najvećem dijelu sezone na Jahorini boravilo preko sedam hiljada gostiju.

Istovremeno, Koroman naglašava i da su u ovoj sezoni do punog izražaja došli i novi šestorosjedi na stazama Ogorjelica i Poljice, koji su radili besprekorno i punim kapacitetom. U znatnoj mjeri korišten je i novi sistem za zasnježavanje na stazi Skočine, koji je omogućio da se kombinacijom vještačkog i prirodnog snijega stvori izvanredna podloga koja je omogućila da se na ovom, među ljubiteljima skijanja omiljenom dijelu jahorinskog skijaškog kompleksa obore svi dosadašnji rekordi po broju skijaških dana.

– Ne treba zaboraviti i da smo pred sezonu proveli veliku akciju čišćenja i uređenja svih staza, što se pokazalo kao pravi potez i naišlo na pohvale ljubitelja skijanja, te svakako dodatno doprinijelo jačanju opšteg utiska da je protekla zimska sezona na Jahorini bila među uspješnijim u praktično svim segmentima – kaže Koroman.

Ističe i da su pred OC „Jahorina“ nova ulaganja i poslovi na unapređenju primarnih sadržaja na skijalištu, predviđena i ranije utvrđenim investicionim ciklusom, koji je u dobrom dijelu već i realizovan, a čija je ukupna vrijednost oko 41 milion KM. Najveći poduhvat koji slijedi jeste izgradnja nove šestorosjedne žičare sa garažom na stazi Skočine, kao i izgradnju garaže za šestorosjed na Poljicama.

– Instalacija na Skočinama trebalo bi da bude završena i u funkciju do početka naredne zimske turističke sezone, a njen kapacitet u početnoj fazi predviđa prevoz dvije hiljade skijaša na sat, dok će potom biti razmotrena i mogućnost da se pomenuti kapacitet poveća za dvadesetak procenata – zaključuje Koroman.

Popunjenost hotela veća i do 40 odsto

O uspješnosti zimske sezone na Jahorini govore i podaci o popunjenosti smještajnih kapaciteta koji ukazuju da je u pojedinim hotelima poput „Bistrice“ ove godine zabilježen porast broja noćenja i do 40 odsto, imajući u vidu činjenicu da je u prošloj sezoni ostvareno 10.764 noćenja, a tokom ove sezone čak 15.482 noćenja.

I u drugim ovdašnjim hotelima, pa i onim najveće kategorije, poput aparthotela „Vučko“ popunjenost je bila maksimalna, što potvrđuje i prvi čovjek ovog elitnog objekta, Aleksandar – Bato Prović, saopštavajući podatak da je popunjenost bila stoprocentna od 20. decembra do 1. aprila.

– S obzirom na to da smo i lani i pored nepovoljnih vremenskih prilika ipak solidno poslovali, to je povećanje od 30 odsto – kaže Prović.

(www.palelive.com / Fokus)
Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments