Pri kraju pripreme za sezonu grijanja

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Pripreme za nastupajuću sezonu grijanja teku planiranom dinamikom, što korisnicima usluga „Toplana“ iz Istočnog Novog Sarajeva garantuje sigurnu i kontinuiranu isporuku toplotne energije, rekao je direktor ovog preduzeća Dragan Janković.
Janković je Srni izjavio da je obavezni ljetni remont u završnoj fazi, te da je kompanija „Hifa oil“ iz Tešnja tenderom izabrana za dobavljača goriva za narednu sezonu.

Prema njegovim riječima, u toku je i nabavka nove podstanice „paravoda“ snage tri megavata, čime se povećava kapacitet toplane i otvara mogućnost za nesmetano priključenje novih korisnika.

„Do 15. oktobra, kada počinje sezona grijanja planirano je proširenje postojeće toplotne mreže i priključenje objekta u Hilandarskoj ulici. Riječ je o 150 metara nove mreže, a investicija od 160.000 KM, realizovana je isključivo iz vlastitih sredstava“, kaže Janković.

„Toplana“ trenutno zagrijava budžetske korisnike na području opštine, škole, pravosudne institucije, Dom zdravlja, te zgrade policije, Civilne zaštite, opštine, kao i dva stambena objekta.

Janković je naveo da naplata za grijanje u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 71 odsto, što je niže nego prošle godine, te potvrdio da su najveći dužnici upravo budžetski korisnici, među kojima prednjače opština i sud.

„Više od 80 odsto građana redovno izmiruje obaveze. Ne žale se na uslove grijanja i to je razlog da plaćaju isporuku toplotne energije koja sa PDV-om iznosi 1,63 KM po metru kvadratnom tokom cijele godine“, istakao Janković.

On je posebno naglasio da povećanje cijene nije planirano, te da bi se početkom septembra trebalo znati da li će doći do pojeftinjenja, što je do sada bila tendencija.

„Postoji velika mogućnost da sadašnje cijene grijanja za poslovne prostore, koje na šestomjesečnom nivou bez PDV-a iznose 5,96 KM, a za škole i Dom zdravlja 5,30 KM, budu smanjene“, istakao je Janković.

Direktor „Toplana“ tvrdi da je ovo dobro preduzeće koje ima potencijala da se, uz bolju saradnju sa lokalnom zajednicom i gradom Istočno Sarajevo, razvija i dalje.

„Više puta smo od njih tražili da naprave plan toplifikacije grada, kojim bi se tačno odredilo područje i objekti koje ovo preduzeće treba pokrivati. Osim obećanja, nismo dobili ništa konkretno, pa smo prepušteni da se sami borimo sa konkurentima u ovoj branši.Mislim da treba napraviti strategiju snabdijevanja grada energijom, kako bi se izbjegla situacija da gas i individualna ložišta postanu konkurent Toplanama“, kaže Janković.

Janković je uvjeren da će poskupljenje i nestašica energenata, struje i plina, povećati potrebu za uslugama „Toplane“, koja je, zbog mazuta kao energenta, najsigurniji i najjeftiniji snabdjevač toplotnom energijom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare