Prezentovani projekti zapošljavanja

0

Predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, filijale u Istočnom Sarajevu, predstavili su paljanskim privrednicima i opštinskoj administraciji šest projekata zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca i visokoobrazovanih mladih ljudi, za koje privrednici mogu da apliciraju do 19. aprila.

Uslov za dobijanje sredstava za zapošljavanje je da radnik bude angažovan 12 mjeseci ili da kod samozapošljavanja firma bude registrovana 12 mjeseci.

Kod zapošljavanja djece poginulih boraca poslodavcu će biti refundirani svi troškovi u iznosu od 9.550 KM, a za zapošljavanje ostalih lica poslodavac na ime troškova plate radniku dobija 6.000 KM, uz obavezu plaćanja poreza i doprinosa. Za samozapošljavanje predviđeno je 5.000 KM.

Na sinoćnjoj prezentaciji rečeno je da će Zavod projekte zapošljavanja realizovati ove godine, saopšteno je iz opštine Pale.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović ponudio je pomoć lokalne uprave za realizaciju ovih projekata kako bi aktivnim i zajedničkim pristupom ovom problemu smanjili nezaposlenost i omogućili mladima da ostanu na području svoje opštine.

U narednom periodu opštinska uprava i Zavod za zapošljavanje formiraće savjet koji će voditi računa o obrazovanju i zapošljavanju.

U opštinskom budžetu za ovu godinu predviđeno je 400.000 KM za podsticaj zapošljavanju, od čega je za poljoprivredu namijenjeno 135.000 KM, za preduzetništvo 80.000 KM i 15.000 KM subvencija za mljekare.

Način raspodjele ovih sredstava biće definisan pravilnikom čija izrada je u toku.

Tokom prošle godine, posredstvom projekata Zavoda za zapošljavanje, na Palama su zaposlena 122 lica, od koji je oko 70 odsto nastavilo da radi i nakon isteka perioda od 12 mjeseci.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare