Prezentovan projekat istraživanja potreba privrede

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održan sastanak fokus grupe na kojem su predstavljani rezultati istraživanja potreba privrede na području regije Birač u kontekstu kapaciteta sa kojima tehničke i druge škole raspolažu.
Istraživanja su izvršena u okviru projekta „Koton prilika plus“ čiji je cilj podizanje svijesti i interesa, te stvaranje uslova za funkcionisanje sistema sprovođenja prakse na radnom mjestu, što će dovesti do bolje obučene radne snage u skladu sa potrebama tržišta rada.

Koordinator projekta za privatni sektor u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske Momir Širko rekao je da je krajnji cilj projekta da se pomogne poslodavcima da učestvuju u pripremi nastavnih planova i programa, ali i u pripremi radne snage koja će kada dođe na tržište rada biti u mogućnosti da odgovori potrebama radnog mjesta.

„To je bitno za obrazovni sistem jer će putem ovog projekta biti pružena pomoć srednjim stručnim školama u određenim materijalno-tehničkim sredstvima, te u obrazovanju nastavnika praktične nastave i stručnih predmeta“, rekao je Širko.

On je dodao da su u pitanju zanatska zanimanja koja je privreda istakla kao deficitarna, i to najčešće u metalskoj i drvnoj industriji, dok u regiji Birač nedostataju obućari i šivači.

Asistent projekta Daliborka Mijović rekla je da je projekat počeo u septembru prošle godine i dodala da su u prvoj fazi ispitane potrebe za zanimanjima malih i srednjih preduzeća u regiji Birač.

Ona je navela da je projekat podržalo i resorno ministarstvo Republike Srpske.

Prema njenim riječima, radiće se na tome da se uvedu nova zvanja, jer se decenijama školuju jedni te isti kadrovi koji su na birou, dok nedostaju neki kadrovi za kojima preduzetnici imaju potrebe.

Vršilac dužnosti zamjenika gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je da je ovo jako bitan projekat koji treba da doprinese da se usklade potrebe za radnom snagom koju imaju privredni subjekti u regiji Birač i srednjoškolsko obrazovanje.

Ovaj projekat realizuje se u okviru programa „Prilika plus“ koji sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a podržava Vlada Švajcarske.

Grad Zvornik je partner projekta za regiju Birač.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare