Preventivnim restrukturiranjem izbjeći stečaj

0

Naučni skup „Reforma zakonodavstva o restrukturiranju, reorganizaciji i stečaju u svjetlu evropskih tendencija“, čiji je cilj pomoći privrednim društvima i preduzetnicima da se lakše nose sa izazovima ekonomskih kriza koje razorno utiču na njihovu likvidnost i održivost poslovanja, održan je danas na Pravnom fakultetu na Palama.

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec rekao je da je ovaj skup izuzetno značajan za Srpsku, BiH i region jer je međunarodnog karaktera i ima značaj, kako za zakonodavnu i izvršnu vlast, tako i za pravosudnu zajednicu.

Zec je naveo da je bilo riječi o svim problemima sa kojima se susreću pravosuđe i profesionalna zajednica, ali i akademska zajednica, povjerioci i stečajni dužnici sa problemima u stečaju.

„Treba govoriti o ujednačavanju sudske prakse koja stremi jedinstvenoj primjeni prava kao osnovnog postulata vladavine prava i pravne države. Često se dešava da ovakvi skupovi iznjedre određene zaključke koji će podsticati Ministarstvo pravde na određene izmjene i dopune u donošenju novih propisa“, rekao je Zec.

On je podsjetio da su prije sedam godina doneseni zaključci da Ministarstvo pravde mora donijeti novi zakon o stečaju.

„Siguran sam da će današnji skup iznjedriti određene zaključke koji će usmjeriti na određene i konkretne afirmacije i prijedloge za unapređenje zakona o stečajnom postupku i uopšte stečajnog zakonodavstva“, rekao je Zec.

Prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu na Palama Sanja Golijanin izjavila je novinarima da ovaj skup predstavlja jednu od završnih aktivnosti u okviru naučnoistaživačkog projekta koji ova visokoobrazovna ustanova realizuje od 2020. godine, a cilje je analizirati usaglašenost zakonodavstva BiH sa pravom EU u oblasti restrukturiranja i stečaja, te predstaviti primjere najbolje prakse u ovoj oblasti kod zemalja članica EU i zemalja kandidata.

Ona je napomenula da je riječ o veoma značajnom skupu, čijem je radu doprinos dalo 20 referenata iz BiH, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Poljske i NJemačke.

„Uvjerena sam da će doprinos referenata biti veliki u pogledu izmjene zakonodavstva u oblasti restrukturiranja i stečaja. Referati će biti objavljeni u Zborniku radova Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čije se objavljivanje planira za početak naredne godine“, rekla je Golijaninova.

Profesor privrednog i stečajnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dijana Marković Bajalović rekla je da je cilj skupa analiza domaćeg zakonodavstva u stečaju i restrukturiranju u svjetlu evropskog zakonodavstva EU.

Ona je napomenula da je veliki značaj harmonizacije prava u ovoj oblasti jer se tokom posljednje decenije više dešavaju finansijske, ekonomske krize, koje se smjenjuju, zatim kriza izazvana pandemijom virusa korona, a sada kriza izazvana spoljnopolitičkim dešavanjima.

„U svim tim okolnostima privrednicima je jako teško da se snalaze i obezbijede tekuću likvidnost, a upravo novo zakonodavstvo EU naglašava značaj tog preventivnog restrukturiranja. Važno je izbjeći stečaj jer u stečaju svi gube, gubi dužnik, a i povjerioci“, istakla je Bajalovićeva.

Prema njenim riječima, naglasak je da se uvedu mjere preventivnog restrukturiranja gdje će se dužniku omogućiti da se oporavi i da nastavi svoje poslovanje, što je u interesu svih zaposlenih i institucija, koje na taj način čuvaju poreskog obveznika.

Bajalovićeva je objasnila da privrednici i možda praktičari još nisu shvatili značaj restrukturiranja, te da zakonodavstvo Republike Srpske poznaje taj institut, međutim suviše su formalni i ne omogućavaju da se na adekvatan način susretnu interesi povjerilaca i dužnika.

„Zaključci sa skupa biće podloga zakonodavcima u BiH da rade na unapređenju zakonodavstva u oblasti stečaja i restrukturiranja“, napomenula je Bajalovićeva.

Održavanje skupa podržalo je Ministarstvo naučnotehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva Republike Srpske i Ministarstvo pravde Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare