Prepreke u nizu ambasadorki u Parizu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ambasador BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić rekla je Srni da su sve ambasade i konzulati u DKP mreži svojevrstan „lakmus papir“ političkih odnosa u BiH, ali da su srpske diplomate ostale dosljedne i jedinstvene u zaštiti ustavnog poretka.

Panićeva je napomenula da se od početka mandata susreće sa problemima i preprekama, od tehničkih do kadrovskih.

Ona je navela da kao ambasador BiH u Parizu nema službeno vozilo, što predstavlja ogromnu prepreku u obavljanju redovnih i svakodnevnih diplomatskih aktivnosti.

„Po preuzimanju dužnosti u Parizu uputila sam zahtjev Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara za saglasnost za izradu veb stranice, radi lakšeg informisanja građana o procedurama i smanjenja pritiska na konzularno odjeljenje Ambasade, koju još nisam dobila“, rekla je Panićeva u intervjuu Srni.

Govoreći o kadrovskoj politici Ministarstva inostranih poslova u slučaju ove ambasade, Panićeva je napomenula da se stiče utisak da je ona „potpuno nasumična i neprilagođena“ okolnostima i značaju države, pogotovo ako se ima u vidu da je Ambasada ujedno i Stalno predstavništvo BiH pri Unesku i ostalim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Francuskoj.

Na pitanje da li smatra da je resorni ministar Bisera Turković izlazila iz svojih ovlaštenja u odnosu prema Ambasadi, pogotovo zbog činjenice što je srpski kadar na njenom čelu, Panićeva je rekla da su, kao što su srpski mediji već više puta informisali, u nekoliko navrata dobijali instrukcije koje nisu bile u skladu sa Dejtonskim sporazumom, odnosno Ustavom.

„Istakla bih nezakonito insistiranje Turkovićeve na obilježavanju određenih datuma oko kojih nema usaglašenog stava sva tri konstitutivna naroda. Zatim, upućivanje note ministru spoljnih poslova Francuske u kojoj iznosi svoje lične stavove kao zvanične stavove BiH i na taj način uzurpira nadležnosti Predsjedništva BiH kao jedinog organa koji je prema Ustavu zadužen za vođenje spoljne politike“, istakla je Panićeva.

Uprkos tome, naglasila je ona, srpski ambasadori i generalni konzuli ostali su dosljedni i jedinstveni u svojim stavovima i zaštiti ustavnog poretka u skladu sa demokratskim principima.

„U RAZGOVORIMA INSISTIRAM NA POŠTOVANJU DEJTONA“

Ocjenjujući rad Ambasade BiH u Francuskoj, Panićeva je napomenula da je dužnost opunomoćenog i izvanrednog ambasadora BiH u Francuskoj preuzela prije devet mjeseci, a akreditivna pisma predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu predala prije mjesec dana.

„U ovom periodu sam imala brojne sastanke sa izabranim predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Francuskoj, ali i sa Makronom, njegovim prvim savjetnicima, ministrom spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona, predstavnicima Odsjeka za kontinentalnu Evropu i Balkan u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske, poslanicima u Narodnoj skupštini, senatorima i drugim zvaničnicima“, navela je Panićeva.

Ona je istakla da je u svim razgovorima insistirala na važnosti poštovanja Dejtonskog sporazuma koji je BiH uspostavio kao zajednicu dva entiteta i tri konstitutivna naroda – kao jedinog mogućeg okvira za funcionisanje i postojanje BiH kao složene državne zajednice, te da je Republika Srpska posvećena miru, dijalogu i poštovanju Ustava BiH.

„Razgovori sa francuskim zvaničnicima bili su prilika i za predstavljanja realnije slike trenutnih političkih dešavanja u BiH i prenošenje stavova iz Republike Srpske, koji su se u prethodnih sedam godina u Francuskoj slabije čuli“, istakla je Panićeva.

Ona je napomenula da je jedna od prvih aktivnosti koje je preduzela bila uspostavljanje saradnje Medicinskog fakulteta u Banjaluci i Medicinskog fakulteta Univerziteta Paris Saclay. Ona radi i na realizaciji povezivanja muzičkih škola i kreiranja mogućnosti za predstavljanje mladih muzičara u Francuskoj.

„Inicirala sam saradnju turističkih organizacija gradova Sent Trope, Sent Maksima i Nice sa Turističkom organizacijom Republike Srpske“, navela je Panićeva.

Ona je naglasila da su u toku pregovori za potpisivanje više memoranduma o saradnji Nacionalnog instituta za javnu službu – INSP, čuvene francuske škole za administraciju i obuku visokih zvaničnika i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, kao i Ministarstva za energetsku tranziciju Francuske i Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

„U saradnji sa Francuskom asocijacijom privrednika /MEDEF/ pripremamo privredne misije sa ciljem povezivanja preduzeća i predstavljanja potencijala BiH i Republike Srpske u Francuskoj i unapređenja ekonomske saradnje“, istakla je Panićeva.

U FRANCUSKOJ OKO 120.000 SRBA

Panićeva je rekla da Srba u Francuskoj danas ima oko 120.000, te da se oni nalaze uglavnom u regionima Pariz, Lion, Grenobl, Belfort, Miluz, Monbelijar i Strazbur.

„Međutim, relativno mali broj Srba dolazi iz BiH i, prema nekim procjenama, taj broj se kreće oko 30.000. Okupljeni su u više različitih udruženja koja su uglavnom vezana za Srpsku pravoslavnu crkvu“, naglasila je Panićeva.

Ona je napomenula da treba imati u vidu da većina ima dvojno državljanstvo, srpsko i BiH, i da se uglavnom orijentišu prema Ambasadi Srbije u Francuskoj.

Generalno, istakla je ona, postoji spremnost dijaspore za saradnju i investiranje u Srpsku, ali da bi došlo do realizacije većih projekata i aktivnosti bilo bi potrebno u narednom periodu posvetiti veću pažnju dijaspori u Francuskoj, što je predviđeno strategijom Vlade Srpske.

Ona je ocijenila da je primjetan trend većeg interesovanja francuskih privrednika za zemlje Balkana, pa tako i BiH.

„Nedavno je MEDEF organizovao konferenciju za Balkan na kojoj su francuskim privrednicima predstavljene mogućnosti i potencijali privredne saradnje sa regionom, te finansijski podsticaji za izvozna ulaganja“, navela je Panićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare