Prepolovio svoju platu

0

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Gojko Drašković, srezao je sebi platu za 46 odsto. Na taj korak se, prema sopstvenom priznanju, odlučio zbog proste računice – plate opštinskih lidwra, koje se kreću u rasponu od 4.000 do 4.500 maraka, jednostavno su prevelike, dok, s druge strane, postoje građani koji imaju vrlo skromna ili gotovo nikakva primanja.

Drašković je „Fokusu“ rekao i to da će opštinskim odbornicima predložiti da donesu odluku o smanjenju plata i ostalim visokopozicioniranim funkcionerima u ovoj lokalnoj zajednici.

– Uradiću to već na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine, ne znam kakav će ishod glasanja biti, pozitivan ili negativan, svejedno, ali svoju odluku neću promijeniti – izričit je on.

Razliku između stare i nove plate, koja bi iznosila oko 2.500 maraka, Drašković namjerava  usmjeriti u fond za stipendiranje studenata i za pomoć socijalno ugroženim građanima novosarajevske opštine.

– Smatram da je u ovdašnjim uslovima plata i od 2.500  maraka dobra plata, kad su u pitanju lokalni zvaničnici, bez obzira na funkciju koju obavljaju, da li načelnika ili njegovog  zamjenika, predsjednika ili potpredsjednika opštinske skupštine – kaže on.

U slučaju da odbornici prihvate prijedlog i donesu odluku o smanjenju plata kompletnoj vladajućoj postavi u Istočnom Novom Sarajevu, opštinska kasa bila bi teža za oko 100.000 KM, jer toliko bi se na razlici moglo uštedjeti na godišnjem nivou.

– Za plate, odborničke paušale i budžetske korisnike, te druge redovne troškove mjesečno se izdvaja 250.000 KM. Ukupni prošlomjesečni priliv u budžet bio je oko 230.000 KM – podsjeća Drašković.

On istovremeno sugeriše kolegama po funkciji da slijede njegov primjer, iako je, kaže, potpuno svjestan da radi nešto što je nesvakidašnje i nepopularno, zbog čega će ga mnogi unaprijed svrstati u red demagoga.

Prema nezvaničnim saznanjima „Fokusa“, Drašković je već na udaru kritike, koja ne dolazi samo iz njegovog najbližeg okruženja, nego i iz susjednih lokalnih zajednica, pa čak i iz vrha Grada Istočno Sarajevo.

– Nije korektno prema onima koji su nas birali samo da pričamo kako je težak život nametnula opšta kriza, ako im istovremeno ne dokažemo da smo spremni da zajedno sa njima podijelimo posljedice te iste krize – uzvraća Drašković.

 

Mobilne telefone ne plaća, a fiksni ograničeni

Smanjenje mjesečnih primanja najbolje plaćenim funkcionerima u Istočnom Novom Sarajevu samo je jedan  u nizu konkretnih poteza načelnika Draškovića.

– Troškovi telefoniranja na račun budžeta svedeni su u realne okvire. Mobilne telefone više nemaju funkcioneri i načelnici odjeljenja, što je ušteda od hiljadu do hiljadu i po KM, koliko su mjesečno, u prosjeku, koštali njihovi razgovori – napominje Drašković. On naglašava da je restrikcija uvedena i u slučaju fiksnih telefona, odnosno da je 20 KM mjesečni limit kojeg se moraju pojedinačno pridržavati svi zaposleni, u protivnom troškove prekoračenja nadoknađuju iz svog džepa.

U realne okvire, navodi on, svedena su i izdvajanja za reprezentaciju i službena putovanja. On bez zadrške govori i o tužbama protiv onih koji imaju neizmirene obaveze prema opštinskom budžetu, među kojima su i vlasnici građevinskih firmi.

– Svi koji su dužni Opštini, svejedno po kojem osnovu, biće tuženi. Dug se mora izmiriti, oni koji nemaju para mogu prodati luksuzne džipove ili stanove u Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru ili Crnoj Gori – poručuje Drašković.

(www.palelive.com / Fokus)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare