Preminuo Vojo Tomić

0

Juče ju u bolnici Koševo u Sarajevu poslije kraće bolesti preminuo Vojo Tomić (1937) poznati profesor fizičkog vaspitanja, ski trener i ugledni sportski radnik.

Taško je nabrojati sva priznanja i sve zasluge ovog čovjeka. Njegovo ime i prezime su za mnoge sinonim uspješnog skijaškog trenera, čovjeka koji je uradio mnogo za razvoj skijanja u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji. Učestvovao je u dovođenju i organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine te je nagrađen Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva. Olimpijadu je dočekao kao direktor ski centra „Bjelašnica-Igman“.

Paljani ga se sjećaju kao sjajnog trenera koji je uzdigao prvog paljanskog olimpijca i uopšte prvog BiH olimpijca u skijanju, Ajdina Pašovića.

Protekle tri godine Vojo Tomić je radio kao stručni saradnik firme „Majneks“ na projektu izgradnje gondole Pale – Jahorina, te uređenju skijališta Ravna Planina. U proteklom periodu je pomagao i na revitalizaciji Olimpijskog centra Jahorina, a u novembru prošle godine je boravio u Moskvi gdje je učestvovao u projektu izgradnje i planiranja jednog skijališta.

Sahrana će biti obavljena 12. februara u 14.00 časova na gradskom groblju Donji Miljevići.

(www.palelive.com / Foto: Film Skije koje su napravile planinu)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare