Preminuo Novica Klačar nosilac velikog broja priznanja i odlikovanja

0

28. marta 2015. godine preminuo je Novica Klačar nosilac velikog broja nagrada, diploma i priznanja SFRJ i Republike Srbije.

Pođen je 15. januara 1925. godine u selu Rakovac (Pale) kao prvo od dvanestoro djece u porodici Mlađena i Savke Klačar. Osnovnu školu i zanat (mesarsko-pekarski) završio je u Palama.

Učestvovao je kao borac, vodnik XX romanijske narodnooslobodilačke udarne brigade u Drugom svjetskom ratu, i borio se na teritoriji istočne Bosne.

Odmah poslije rata 1945. godine pristupa Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji kao aktivni starješina. Gimnaziju i vojne škole završio je u Tuzli, Sarajevu i Pančevu.

U aktivnoj službi JNA nalazi se od 1945. do 1948. godine u Brčkom, Bjeljini, Kozluku, Sarajevu, Zvorniku, Kladnju, Tesliću, Banja Luci, Tuzli, da bi u vreme Rezolucije Info Biroa 1948. godine otišao u Makedoniju na jugoslovensko – albansku granicu. Više mjeseci boravi na području Ohrida, zatim prelazi u Tetovo, Prištinu i Podujevo, gdje ostaje nešto više od dvije godine.

U Kraljevu ostaje sa porodicom pet godina i tu mu se rađaju djeca, a u Pančevu na vojnom usavršavanju ostaje godinu dana. Zajedno sa porodicom i službom 1956. godine seli se u Kragujevac.

U periodu od 1959. do 1960. godine boravio je na Sinajskom poluostrvu (Egipat), u okviru mirovne misije Ujedinjenih nacija kao pripadnik i starješina u odredu Jugoslovenske Narodne Armije. Boravio je u Port Saidu, Aleksandriji, El Arišu, Gazi, Kairu, El Kantari, Rafahu i Bejrutu. Poslije službe u okviru mirovne misije Ujedinjenih nacija na Sinaju, vraća se u Kragujevac gdje poslije više godina provedenih u JNA odlazi u penziju.

Bio je član KPJ od 1. marta 1945, a član SKJ od 1953. godine, da bi 1990. godine pristupio Socijalističkoj partiji Srbije. Pored članstva u Socijalističkoj partiji ostao je vijeran članstvu Boračke organizacije Srbije i Crvenog krsta.

Novica (Mlađena) Klačar nosilac je velikog broja nagrada, diploma priznanja, a najznačajnija su:

– Orden za hrabrost (ratni)
– Oreden Republike Srbije sa bronzanim vencem
– Orden mira Ujedinjenih nacija za mirovnu misiju na Sinaju-Egipat
– Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima
– Medalja za zaluge za narod
– Medalja za vojničke vrline
– Zlatna i srebrna medalja Crvenog krsta Srbije i
– Medalja borca boračke organizacije Srbije itd.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare