Preminuo narodni guslar Srđan Trifković

0

ISTOČNO SARAJEVO – Narodni guslar Srđan Trifković /62/ preminuo je danas u Istočnom Sarajevu od posljedica zaraze virusom korona.

„Srđanova iznenadna smrt sve nas je veoma pogodila jer je on bio i ostaće jedan od naših najboljih i najomiljenih guslara, ne samo u Guslarskom društvu `Filip Višnjić`, nego i na cijeloj Sarajevsko-romanijskoj regiji, Republici Srpskoj i svugdje gdje živi naš srpski narod, koji drži do svoje svijetle istorije i tradicije“, rekao je danas Srni predsjednik Guslarskog društva „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva Nemanja Timotija.

Srđanov odlazak, ističe on, biće nenadoknadiv gubitak, ne samo za njegovu porodicu, nego i za sve njegove brojne drugare guslare i saborce iz odbrambeno-otadžbinskog rata, nego i za sve poštovaoce njegovog stvaralaštva na polju njegovanja tradicije i običaja srpskog naroda, gdje je kao narodni guslar ostavio neizbrisiv trag.

„Vječno ćemo ga se sjećati i čuvati uspomenu na njegov lik i djelo, lik čestitog i vrijednog domaćina, hrabrog oficira Vojske Republike Srpske i vrhunskog guslara, poznatog i po liturgijskom guslanju i pjevanju“, poručio je Timotija.

Srđan Trifković rođen je u Sarajevu 1959. godine i završio je Vojnu vazduhopolovnu školu u Rajlovcu kod Sarajeva.

Bio je oficir JNA i aktivno je učestvovao u pripremi srpskog naroda 1992. godine za predstojeći građanski rat u BiH.

Trifković je bio i komandant vazdušne baze na Jahorini, a za vrijeme NATO agresije bio je povrijeđen prilikom bombardovanja. Kraj rata je dočekao sa činom kapetana.

Pored vojne karijere, bio je i vrstan narodni guslar, te predsjednik Saveza guslara Republike Srpske.

Otac je troje djece.

Sahrana Srđana Trifkovića je sutra u 13.00 časova na porodičnom groblju Gornje Međuše na Trebeviću.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare