Premijerno izvedena predstava „Sedmi dan“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pozorišna predstava „Sedmi dan“, rađena prema tekstu književnika Gorana Vračara i njegovog istoimenog romana, premijerno je večeras izvedena u Istočnom Sarajevu u okviru obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

Reditelj predstave Aleksandar Lazić novinarima je rekao da gostoprimstvo koje je doživio u Istočnom Sarajevu pokazuje da specijalne veze između Republike Srpske i Srbije treba da budu toliko visoko i neraskidivo vezane da Drina bude žila kucavica, a ne mjesto koje razdvaja Srbe.

„Ovo je prvi put da imamo ovakve odnose između Srbije i Srpske. Ovo je samo mali početak i zapeta pred kraj rečenice, koju ćemo da vidimo u narednoj deceniji“, poručio je Lazić.

Lazić je pojasnio da mu je osnovna dramaturška i rediteljska teza u pripremi predstave bio pokušaj da raščlani odnose između muža i žene na svijetu i momenat „bratoubistva“.

„Preko Goranovog romana meni se zapravo kao inspiracija javio Bajronov `Kain` koji sudi Boga što je njega izabrao da bude taj koji će ubiti. Ja sve što se dešava u ovom komadu – ubistvo između muža i žene, tretiram kao bratoubistvo. To što su oni muž i žena je potpuno druga dimenzija, jer ako smo od jenog rebra i ako smo nastali iz istog onda su oni u krajnjoj liniji brat i sestra“, naglasio je Lazić.

Zašto je neko nekog ubio i potroši metak, a nije napisao pjesmu, je teza kojom je Lazić pokušao da odbrani civilizaciju i čovječanstvo u posljednjih par hiljada godina, s obzirom na to da smo u zadnjih desetak hiljada godina u jednom ozbiljnom ćorsokaku.

Književnik Goran Vračar je rekao da je već zakazano desetak premijera ove predstave, ali da je ova večerašnja ključna jer je proizvod specijalnih, ali i umjetničkih veza.

„U ovom komadu se pojavljujem ja kao pisac komada, Borko Močević, koji je napravio fantastičnu scenografiju i rekvizite, a tu su četiri beogradska glumca. Koreografija, djevojka koja je radila kostime, tvorac muzike Nino Ademović, ali i uvodni monolog koji čita Goran Sultanović je nešto što se nije desilo u Istočnom Sarajevu“, naveo je Vračar.

Autor ističe da je ponosan na ovu predstavu, ali ne samo zato što je on pisac i što je ovaj komad večeras na sceni, već i zbog novog prijateljstva sa divnim ljudima koji su u posljednja dva i po mjeseca naporno radili.

Podršku za postavljanje ove predstave dali su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale, te Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, Ambasada Srbije u BiH, kao i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Večerašnjoj premijeri, koja je održana u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, prisustvovali su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Trifković Kulašinac i Sonja Karadžić Jovičević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, kao i brojni predstavnici kulturnog i političkog života grada.

Premijera u Kulturnom centru Pale zakazana je za sutra, a u Kulturnom centru u Zvorniku u srijedu, 17. marta.

Sve predstave počinju u 19.00 časova.

Ova predstava će igrati 26. marta u Beogradu, 29. marta u Kruševcu, 2. aprila u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad, 8. aprila u Banjaluci, a 15. aprila u Nišu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare