Milena Pavlović osvojila „Čelendž 2000 plus“

0

VLASENICA – Član Planinarsko-ekološkog društva „Acer“ iz Vlasenice Milena Pavlović usponom na greben Kozja strana na planini Zelengori kompletirala je svoj „Čelendž 2000 plus“ i tako postala osma planinarka, od ukupno 39. ljudi koji su uspješno savladali svih 78 vrhova u BiH sa nadmorskom visinom preko 2.000 metara.

vlovićeva je Srni izjavila da je ovo za nju bio poseban izazov i da se za podvig može prijaviti svaki planinar, ali na svoju odgovornost.

Ona je rekla da se verifikacija vrhova postiže fotografijom na kojoj je prepoznatljiv vrh i planinar koji ga je osvojio, a sve se mora uredno dokumentovati.

„Postoji tačno lista planina i njihovih vrhova koje je potrebno osvojiti da bi se završio `Čelendž`. Potrebno je uključiti lokaciju da budu prepoznatljive koordinate ili neki vrh u pozadini, inače, bez toga nema ni verifikacije“, pojasnila je Pavlovićeva.

Ona je dodala da je uspon na 78 vrhova trajao 26 dana, mogao je i manje, ali da vremenske neprilike nisu dozvoljavale.

Pavlovićeva je navela da je za osvojenih 78 vrhova napravila statistiku koja pokazuje da je prešla 465 kilometara.

„S obzirom da sam iz Vlasenice, a geografski položaj planina je razbacan po čitavoj BiH, u vožnji sam prešla 11.635 kilometara“, kaže Pavlovićeva.

Pavlovićeva se uveliko priprema i za zimski „Čelendž“ koji je mnogo teži i zahtjevniji od onog koji je osvojila.

„Imam već osvojenih između 30 i 40 vrhova od 78, gdje se na fotografijama vidi da se to dešavalo u zimskim uslovima. Nadam se da ću do maja, do kada na planinama ima snijega, da osvojim i `Zimski čelendž 2000 plus`“, kaže Pavlovićeva.

Ona je navela da je osvojila vrhove planina Maglić, Volujak, Treskavica, Prenj, Vranica, Bjelašnica, Cincar, Zelengora, Lelija, Vran, Čvrsnica i LJubišnja.

Ova iskusna planinarka 2019. godine osvojila je Mon Blan, najviši planinski vrh u alpskom masivu, što je najveći uspjeh Planinarsko-ekološkog društva „Acer“ iz Vlasenice.

Milena je planinar od 2014. godine, član je i Planinarsko-smučarskog društva „LJukten“ iz Trstenika, a osim planinarenja bavi se i paraglajdingom.

Pavlovićeva je master inženjer informatike.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare