Preduzeti hitne mjere konsolidacije Doma zdravlja

0
Preduzeti hitne mjere konsolidacije Doma zdravlja

VLASENICA – Odbornici Skupštine opštine Vlasenica danas su zaključili da je neophodno preduzeti hitne mjere finansijske i organizacione konsolidacije vlaseničkog Doma zdravlja radi opstanka te ustanove.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da najveći problem Domu zdravlja predstavljaju nagomilane obaveze od blizu 3.000.000 KM, kao i izražen višak zaposlenih.

„Došli smo u situaciju da je naš dom zdravlja pred dva moguća ishoda, a to je ili da ga spasimo ili da ga pustimo niz vodu“, rekao je Kraljević novinarima.

Kraljević je istakao da ni on niti ova lokalna zajednica nisu u mogućnosti da sami riješe probleme te ustanove, već da je neophodna saradnja svih zaposlenih u Domu zdravlja, ali i pomoć resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

„Pozivam nadležne institucije, i policiju, i sudstvo, i tužilaštvo, da se uključe i sagledaju stanje u ovoj ustanovi, pa onaj ko je kriv za to, neka odgovara“, rekao je Kraljević.

Odbornici su na posebnoj sjednici prihvatili i ostale zaključke koje je u izvještaju o radu Doma zdravlja predložila direktor te ustanove Jagoda Petrović.

Između ostalog, zaključeno je da je potrebno da se smanje troškovi Doma, a da se, pri tome, ne umanji kvalitet zdravstvenih usluga, da se razvijaju sve vrste zdravstvenih usluga s ciljem povećanja prihoda, da se preispita broj osiguranika, te da uprava i zaposleni u toj ustanovi ulože maksimalan napor da se kvalitet zdravstvenih usluga u Domu zdravlja podigne na najviši nivo.

Petrovićeva je novinarima rekla da vjeruje da će u narednom periodu, uz obećanu podršku svih nadležnih institucija i realizaciju usvojenih mjera, ta ustanova poći putem oporavka.

„Već ne možemo isplaćivati plate radnicima, imamo stalne blokade računa od Poreske uprave, blokade po sudskim presudama, a mi nismo u mogućnosti da to ispunimo“, rekla je Petrovićeva.

Upravi Doma zdravlja je dat rok od mjesec dana za relizaciju ovih zaključaka, nakon ćega će lokalna Skupština ponovo razmotriti stanje u toj ustanovi.

Danas su jednočasovnim štrajkom upozorenja na tešku situaciju ukazali i zaposleni u vlaseničkom Domu zdravlja, najavljujući da će, ukoliko ne budu preduzete hitne mjere radi oporavka te ustanove, stupiti u generalni štrajk.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare