Promovisana 32 doktora nauka

0

ISTOČNO SARAJEVO – U okviru proslave Svetog Ćirila i Metodija, Dana i krsne slave Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na Elektrotehničkom fakultetu danas su svečano promovisana 32 doktora nauka.Promociji doktora nauka prisustvovao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji je najavio pokretanje niza promjena u sistemu visokog obrazovanja s ciljem podizanja kvaliteta obrazovanja i naučno– istraživačkog rada.

„Ulazimo u proces rangiranja fakulteta, a od ove godine svi brucoši potpisaće sa fakultetima i univerzitetima ugovor koji će regulisati njihove obaveze i prava“, poručio je Mutabdžija.

On je ocijenio da univerziteti moraju biti nosioci procesa „ozdravljenja“ društva u cjelini. „Želimo da se čuje glas akademaca i da budemo kreatori pozitivnih promjena u društvu. Očekujem da će i danas promovisani doktori nauka biti dio tog procesa, kao i svega drugog pozitivnog na ovom univerzitetu“, zaključio je Mutabdžija.

Rektor Univerziteta Mitar Novaković poručio je doktorantima da su za okončanje doktorskih studija odabrali jednu od najbolje organizovanih i najcjenjenijih visokoškolskih institucija u Srpskoj i BiH.

„Ponosimo se činjenicom da smo prvi javni univerzitet u BiH koji je uspješno okončao proces akreditacije po bolonjskim standardima, čime na najbolji način ispunjavamo našu misiju kohezionog faktora i nosioca razvoja Republike Srpske“, naglasio je Novaković.

On je dodao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu u prošloj godini uložio oko sedam miliona evra u svoj razvoj, te podigao nivo i kvalitet nastave na svih 17 fakulteta, koji su kvalitetno opremljeni i za naučno – istraživački rad.

„Nastavljamo sa tim procesom i očekujemo da ćemo narednih godina u razvoj Univerziteta uložiti dodatnih 20 miliona evra“, rekao je Novaković.

Rektor Univerziteta odbrane iz Beograda Milorad Jevtić poručio je danas doktorima nauka da svoje znanje primijene u svojoj zemlji.

„Samo najbolji ostaju ovdje i jedino tako možemo sačuvati ovo što imamo“, naglasio je Jevtić, kome je danas uručena i povelja Univerziteta u Istočnom Sarajevu za naročite zasluge i izuzetan doprinos u razvoju ovog univerziteta.

Svečanoj promociji doktora nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovali su predstavnici grada Istočnog Sarajeva, načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Foča, kao i ambasador Grčke u BiH Karolos Gadis.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare