Predstavnici Srpske i danas odlučni da sačuvaju svoju Republiku

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predstavnici Republike Srpske odlučni su i danas, kao što su to bili borci u periodu od 1992. do 1995. godine, da sačuvaju svoju Republiku, rekao je večeras u Istočnom Sarajevu ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić je na Svečanoj akademiji povodom Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu rekao da i danas oni koji su uporno osporavali Republiku Srpsku nastoje to učiniti i dalje.

„Uprkos tome što ima pokušaja da nas slabe i prinude na provođenje reformi kojom bi Srpska izgledala drugačije, njen narod i svi politički predstavnici, bez obzira na poziciju i opoziciju, jednako su opredijeljeni za ideju koja je postojala i 1992. godine kada je stvorena“, istakao je Đokić.

On je naveo da su borci Vojske Republike Srpske, koji su odbranili ove prostore, pokazali neviđenu hrabrost i viteštvo, te ostavili u amanet građanima Srpske da i dalje grade Republiku i da ona bude prosperitetno, stabilno i uređeno društvo.

Đokić je podsjetio da su od 1992. godine do juna 1995. godine u brojnim pokušajima pripadnici tzv. Armije BiH pokušali da zauzmu Sarajevsko-romanijsku regiju i podijele Srpsku u dva dijela.

On je istakao opredijeljenost Vlade Republike Srpske da dogodine do kraja provede program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, kojim će biti trajno zbrinutno 5.606 porodica.

„To je jedan od najhumanijih programa kojeg je u miru provela Republika Srpska. Nastavićemo tu brigu i kada zaključimo taj program prema onim porodicama koje su sticajem okolnosti ostale izvan registrovanih porodica koje nisu stambeno zbrinute, a imaju tu potrebu“, rekao je Đokić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija istakao je da su borci koji su odbranili Sarajevsko-romanijsku regiju omogućili stvaranje Istočnog Sarajeva, zbog čega je grad pomagao, a nastaviće i u budućnosti da pomaže boračku populaciju.

On je podsjetio da je jedan broj boraca koji je odbranio ove prostore nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma morao da napusti svoje domove i da se preseli u Republiku Srpsku, što je bio ogroman problem za tadašnje rukovodstvo Srpske.

U ime Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ obratio se Miko Škorić koji je, pozdravljajući saborce, podsjetio da bi Srpska bila prepolovljena da su tokom ofanziva pripadnici Prvog korupsa tzv. Armije BiH uspjeli zauzeti Romaniju i povezati se sa Drugim korpusom u centralnoj BiH čime bi bio ostvaren plan stvaranja tzv. zelene transferzale.

„Dragi moji saborci i danas moramo biti jedinstveni kao što smo bili prije 18 godina u odbrani Sarajevsko-romanijske regije i uporni u političkoj borbi za jačanje institucija Republike Srpske. Jedino je Republika Srpska garant našeg opstanka na ovim prostorima“, rekao je Škorić.

Članovi Muzičke akademije Istočno Sarajevo izveli su prigodan program. Svečanoj akademiji prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Boško Tomić, kao i predstavnici lokalnih boračkih organizacija.

U okviru obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, sutra će na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu biti služen parastos i položeni vijenci, a Pododbor Vlade Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja za sve zainteresovane građane obezbijedio je besplatan prevoz.

Od 18.000 boraca, koliko je brojao Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske, od 1992. do 1995 njih oko 4.000 položilo je živote u temelje Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare