Predstavljeno životno djelo književnika Marka Markovića

0

ZVORNIK – U Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci Zvornik predstavljeno je životno djelo Marka Markovića iz ovog grada, a građanima je sugerisano da i oni daju puni doprinos u istraživanju i sagledavanju do sada nepoznatih činjenica iz života ovog književnika.

Profesor Stanislav Tomić, koji se bavi izučavanjem književnog i uopšte rada Marka Markovića, rekao je večeras da je, u okviru manifestacije „Dani Marka Markovića“, prezentovano sve ono što je do sada poznato o radu i stvaralaštvu ovog književnika.

„Svakako, nastojimo da afirmišemo stvaralaštvo Marka Markovića, o kome se malo zna u ovom gradu a i šire, i da pokušamo dati odgovor na pitanje – ‘Šta Zvornik duguje Marku Markoviću'“, rekao je Tomić.

On je podsjetio i na inicijativu pokrenutu 2013. godine, koja je podržana od lokalne zajednice, da Marku Markoviću i Ivi Andriću, koji su bili prijatelji, bude izgrađen spomenik u centru grada.

Tomić je istakao da je, proučavajući život i djelo ovog književnika, došao do podatka da je Marković bio učesnik Prvog svjetskog rata, da je prošao sve golgote srpske vojske iz tog perioda, kao i Solunski front.

„Napisao je knjigu ‘Kriva Drina’ daleke 1935. godine, koja je dobila nagradu Srpske akademije nauka, kao i druga književna djela“, rekao je Tomić i podsjetio da je Andrić u svojim sveskama govorio o Markoviću, dok je Meša Selimović u svojim „Sjećanjima“ posvetio jedno od poglavlja zvorničkom književniku.

Tomić je podsjetio da je Marko Marković jedno vrijeme obavljao i najveće funkcije u Narodnom pozorištu i Izdavačkoj kući „Svjetlost“ u Sarajevu, te bio predsjednik Udruženja književnika BiH.

„Marković je bio i potpisnik ‘Novosadskog dogovora’ iz 1954. godine, dokumenta od 10 zaključaka o potrebi jedinstvenog pravopisa srpskohrvatskog jezika koji su sastavili tadašnji lingvisti i književnici Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore“, rekao je Tomić.

Podsjetivši da je Marković rođen 1896. a umro 1961. godine na Palama, Tomić je izrazio nadu da će iduće godine na „Danima Marka Markovića“ biti predstavljeno više činjenica o djelu i životu Markovića jer će u međuvremenu biti prikupljeno još građe koja do sada nije bila poznata.

U okviru manifestacije „Dani Marka Markovića“ sutra će profesor Milo Lompar iz Beograda održati predavanje o temi „Srpski kulturni obrazac nekad i danas“, dok je sinoć promovisana knjiga „Neviđena Srbija“ autora Vlade Arsića.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare