Predstavljeno osam mladih polaznika škole gusala

0

Guslarsko društvo „Starina Novak“ sinoć je na Palama predstavilo osam mladih guslara iz škole gusala ovog društva.

Guslarsko veče uveličali su i upotpunili guslari iz Trebinja – Veso Deretić, Vladan Perović, Veselin Kosović i Marko Butulija.

Predsjednik Guslarskog društva „Starina Novak“ sa Pala Zoran Golubović rekao je da su gusle svetinja, da su čuvale istoriju i slobodarski duh i da su govorile kada su svi znali da ćute.

„Ponosno nosimo i njegujemo od zaborava i sa njima čuvamo srpsku prošlost, sadašnjost i budućnost“, istakao je Golubović.

On je dodao da je održana promocija polaznika škole gusala ovog društva kroz koju je prošlo oko 19 učesnika, a predstavljeno njih osam.

Golubović ističe da su mladi guslari prošli kroz školu gusala i da su dostigli nivo da izađu pred publiku, dodavši da su sve to talentovana djeca koja su, osim guslanja i pjevanja uz gusle, učili o srpskoj tradiciju, kulturi, patriotizmu, epskoj poeziji i značaju gusala kroz istoriju srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, mladi guslari su prošli opštu edukaciju gdje ih je profesor srpskog jezika i književnosti upoznao o tome šta je to epska poezija, deseterac, osmerac, profesor istorije im je prenio značaj gusala kroz istoriju, a profesor muzike pokazivala im je vještinu disanja pri pjevanju.

Golubović je naglasio da društvo postoji već 40 godina, da broji oko 70 članova, te da su osvajali mnoge nagrade na festivalima pojedinačno ili ekipno.

Pjesnik sa Pala i učesnik manifestacije Saša Nikolić rekao je da je ovo jedna od značajnih manifestacija na području Sarajevsko-romanijske regije, te napomenuo da Guslarsko društvo već jedan vremenski period ima školu gusala, što je za svaku pohvalu jer je guslarstvo stara srpska tradicija.

„Drago mi je što gusle ostaju na mlađim naraštajima. Večeras su opjevane dvije moje pjesme i to 100 godina od pobjede srpske vojske koju izvodi Đorđe Nikolić i LJubica Cvjetković koja pjeva o najvećoj herojini Milunki Savić“, rekao je Nikolić.

Mladi guslar LJubica Cvjetović kaže da se godinu dana bavi guslanjem, da njen otac i stric pjevaju uz gusle, te da je od njih naslijedila talenat.

Projekat i realizaciju polaznika škole gusala Guslarskog društva „Starina Novak“ Pale podršali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo i opština Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare