Predstavljeno „Miroslavljevo jevanđelje“

0
Predstavljeno

VIŠEGRAD – U Andrićgradu večeras je promovisano fototipsko izdanje „Miroslavljevog jevanđelja“, najstarijeg rukopisa srpske ćirilice, u izdanju novosadske izdavačke kuće „Dositej“.Promocija se sastojala iz tri dijela – predavanje, dokumentarno-igrani film o istorijatu „Miroslavljevog jevanđelja“, koji je režirao Boško Savković, te izložba na kojoj su predstavljeni fragmenti ovog dokumenta.

Novosadski knjižar Radmilo Mulić istakao je da je „Miroslavljevo jevanđelje“ najstarija i najljepša knjiga koja je prvi put prikazana javnosti u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu, zadužbini kneza Miroslava.

„Priča o putu kroz koje je prolazilo `Miroslavljevo jevanđelje` je fantastična“, istakao je Mulić i dodao da je san svakog knjižara da u rukama ima najstariju knjigu i da se njemu taj san ispunio.

Mulić je napomenuo da je knjiga promovisana u Engleskoj, Mađarskoj, NJemačkoj, Austriji i Srbiji.

Direktor Gradske galerije Višegrad Slavko Tuševljak istakao je važnost očuvanja „Miroslavljevog jevanđelja“ kao najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa.

Jevanđelje je nastalo osamdesetih godina 12. vijeka po narudžbi humskog kneza Miroslava, brata raškog velikog župana Stefana Nemanje, najverovatnije u Kotoru, oko 1185. godine, a za potrebe crkve Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu, zadužbine kneza Miroslava, koja je kasnije postala episkopsko sjedište Humske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Rukopis se do 1896. nalazio u Hilandaru, kada je poklonjen kralju Aleksandru Obrenoviću prilikom njegove posjete Atosu.

Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a jedan list „Miroslavljevog jevanđelja“ je u Narodnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

U „Miroslavljevom jevanđelju“ su zastupljena dva pravopisa: zetsko-humski i raški.

„Miroslavljevo jevanđelje“ upisano je 2005. godine u Listu svjetske kulturne baštine Uneska, i to u registar „Sjećanje svijeta“, što govori o značaju rukopisa i obavezi njegovog čuvanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments