Predstavljeno dopunjeno izdanje publikacije „Godine stradanja 1941/42“

0

PRIJEDOR – U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je promovisano drugo dopunjeno izdanje publikacije „Godine stradanja 1941/42“ /NDH i njeni zločini nad srpskim narodom u Prijedoru i okolini 1941/42: Prilog proučavanju zločina genocida nad srpskim narodom u Potkozarju/ autora kustosa istoričara Vedrane Adamović.

Adamovićeva je rekla da je prvo izdanje ove publikacije objavljeno 2018. godine, a da je drugo izdanje opširnije za pedesetak stranica i da je u radu na publikaciji koristila još neke dostupne fondove i izvore.

„Namjera ove publikacije bila je da se kroz prikaz vlasti NDH i njenih zločina u Prijedoru 1941/42. godine ukaže na dio tog najvećeg srpskog stradanja. Tematski se bavi istim stvarima kao i prvo izdanje uz nove činjenice koje daju još potpuniju sliku o dešavanjima u Prijedoru 1941. i 1942. godine“, izjavila je Adamovićeva novinarima.

Ona je dodala da se knjiga bavi tematski i hronološki različitim dešavanjima: periodom uspostavljanja NDH, stradanjem srpskog stanovništva u Ilindanskom pokolju 1941. na više lokacija i mjesta, Kozarskom ofanzivom 1942, postojanjem sabirnog logora na Ciglani i završava pokoljem u Velikom Palančištu i Gornjem Jelovcu u oktobru 1942. godine.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić izjavio je novinarima da je, kao i u prethodnim publikacijama Adamovićeve, i ovdje očigledna njena posvećenost istraživačkom radu.

„U ovoj publikaciji ona donosi još činjenica u vezi sa stradanjem srpskih civila na području Prijedora tokom 1941/42. godine i zato spada u dragocjene primjerke stručne literature koja ima kao suštinu i svrhu proučavanje stradanja civila u Drugom svjetskom ratu“, rekao je Radonjić.

On je dodao da je u izdavanju ove publikacije značajna podrška republičkog Sekretarijata za vjere, Arhiva Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i grada Prijedora.

Na večerašnjoj promociji učestvovali su i recenzenti knjige, istoričari Željko Vujadinović i direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Davidović je ocijenio da je ovo kapitalno djelo jer je genocid nad srpskim narodom 1941-1945. godine nesporan u mnogim elementima i načinu njegovog izvršenja.

„Autorka publikacije se prihvatila velikog poduhvata da pokaže na koji način se sve taj genocid u NDH izvršavao u jednoj lokalnoj sredini – od pokolja, odvođenja stanovništva u logore, ubistava djece, ekonomskog uništavanja i uništavanja Srpske pravoslavne crkve. U temelju je trebao da nestane cijeli jedan narod“, rekao je Davidović.

On je dodao da je autorka radila na mnogim izvorima, na sjećanjima i koristila dosadašnju literaturu, te napravila jedno, prema mišljenju istoričara, vrlo ozbiljno i istraživački izvrsno djelo koje treba da bude primjer istoričarima kako da obrađuju ovakve teme na lokalnom nivou.

„Kozara zaslužuje jedno kompletno istraživanje koje bi potvrdilo ove elemente genocida koji je izvršen u tom periodu“, rekao je Davidović.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović ocijenio je da je i ovaj period, kao i cijeli Drugi svjetski rat, obilježilo veliko stradanje srpskog naroda na području grada.

„Drago mi je što se autorka odvažila da se fokusira na naš grad i ta stradanja i mislim da je ovo veoma značajno djelo, jer veliki broj građana Prijedora, posebno onih mlađih, ne zna šta se dešavalo i koje su to lokacije gdje su se dešavali tako teški zločini i stradanje srpskog naroda“, naglasio je Pavlović.

On je dodao da se ta dešavanja ne smiju zaboraviti, a da se mjesta stradanja moraju posjećivati i čuvati sjećanje na sve stradale.

(www.palelive.com / Srna)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare