Predstavljene “Mermerne istine o Bosni” Radovana Karadžića

0

Na sinoćnoj promociji knjige “Mermerne istine o Bosni” prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na Palama, njegovoj porodici uručena je nagrada “Avramov štap” koju su mu za 50 godina književnog rada i 70 godina života dodijelili trebinjska podružnica Udruženja književnika Srpske i Društvo srpskih pisaca Crne Gore.

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka Radovana Karadžića, preporučila je knjigu svima koji žele da znaju nešto više o ratu u BiH i nastanku Republike Srpske, ali i onima koji su zaboravili neke veoma bitne činjenice iz tog vremena.

“Treba da ih pamtimo, prije svega, zato da bismo izbjegli da ih ponavljamo, ali i kao nauk našim budućim generacijama”, poručila je Jovičevićeva.

Prema njenim riječima, nagrada “Avramov štap” znači mnogo njenom ocu koji je u telefonskom kontaktu sa porodicom izrazio želju da večerašnja promocija bude istorijsko i kulturno-književno veče, te da se izbjegne svaka moguća namjera da se to iskoristi za jeftine dnevnopolitičke poene.

Advokat, pravni savjetnik i član Karadžićeve odbrane Goran Petronijević rekao je da knjiga, koja sadrži Karadžićevu uvodnu i završnu riječ u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom, predstavlja pravno-istorijski prikaz onoga što se dešavalo pred Tribunalom u ovom procesu.

“Na početku postupka rekao je jednu rečenicu koja je obeležila njegov tok – mi ćemo se potruditi da na kraju postupka ništa od onoga što se srpskom narodu stavlja na teret ne bude isto kao na početku. I u tome se u najvećoj meri uspelo”, rekao je Petronijević novinarima.

On je dodao da je naziv knjige “Mermerne istine o Bosni” simboličan jer je ono što je u knjizi rečeno čvrsto kao mermer i nešto što će odjekivati kao mermerni zvuk.

Šef Karadžićevog istražnog tima i general Vojske Republike Srpske Milomir Savčić kaže da je riječ o djelu od ogromnog značaja za Srpsku.

“Poruka knjige, uvodne i završne riječi predsjednika Karadžića, jeste utvrditi istinu kao temelj za dalji život i suživot na ovim prostorima”, istakao je Savčić i dodao da je Karadžić od početka suđenja, dajući zadatke svom istražnom i pravnom timu, insistirao na utvrđivanju kompletne istine o svakom događaju navedenom u optužnici.

O knjizi su govorili književnik i urednik u izdavačkoj kući “Igam” Miroslav Toholj, te direktor novosadske izdavačke kuće “Pravoslavna reč” Zoran Gutović, dok su o književnom radu i nagradi “Avramov štap” govorili pjesnik Rajko Petrov Nogo, član žirija koji dodjeljuje nagradu Radoslav Milošević, te književni kritičar Milovan Rosić.

Knjiga “Mermerne istine o Bosni”, koju su štampale izdavačke kuće “Pravoslavna reč” i “Igam”, sinoć je predstavljena u Bijeljini, a za sutra je predviđena njena promocija u Banjaluci.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments