Predstavljene knjige Bataveljića i Simića

0
Predstavljene knjige Bataveljića i Simića

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu večeras su predstavljene knjige „Dragiša Nedović – Zaboravljeni autor nezaboravljenih pesama“ autora Dragana Bataveljića i „Zdrav Srbine, moj ponosu“ autora Dragiše Simića.

Bataveljić je rekao novinarima da je Dragiša Nedović napisao najljepše srpske pjesme, od kojih je u ovoj knjizi zabilježeno njih 226, iz materijala koji je autor dobio od Nedovićeve porodice.

„On je bio jugoslovenski pisac jer je živio i radio u tom vremenu. Napisao je najljepše srpske pjesme koje će se pjevati dok je zadnjeg Srbina na planeti“, naveo je Bataveljić.

On je istakao da je Nedović napisao neke od najpoznatijih pjesama – „U lijepom starom gradu Višegradu“, „Kad si bila mala Mare“, „Prođoh Bosnom kroz gradove“, „Lepe li su, nano, gružanke devojke“.

Miodrag Kojić, predsjednik beogradskog Udruženja za zaštitu ćirilice „Dobrica Erić“, govorio je o knjizi „Zdrav Srbine, moj ponosu“, čiji je autor najbolji etno-stvaralac i zdravičar u Srbiji.

„U knjizi su odabrane zdravice, besjede i pjesme koje su podijeljene u devet poglavlja. Tu su zdravice za svaku priliku, za Božić, Vaskrs, rođenje, krštenje, vjenčanje“, naglasio je Kojić.

On kaže da je večerašnje književno veče organizovano kako bi se sačuvala srpska kulturna baština i identitet.

„Iako živimo u više zemalja, ono što nas spaja je jedan jezik, jedno pismo, jedna tradicija, jedna kultura i istorija“, dodao je Kojić.

Kojić je pozvao Srbe da čuvaju svoj jezik i pismo jer bez njih prestaju da postoje kao civilizacijski narod.

Književno-promotivno veče održano je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, uz učešće izvorno-pjevačkih grupa Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Vojkovići“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare