Predstavljene foto-reprodukcije iz moskovskih muzeja

0
Predstavljene foto-reprodukcije iz moskovskih muzeja

VIŠEGRAD – Dvije izložbe foto-reprodukcija iz moskovskog Državnog muzejskog kompleksa, koje su večeras predstavljene posjetiocima u Višegradu, trebalo bi da pokažu da su Rusi i Srbi narodi koji se bore za slobodu svojih otadžbina i imaju istu sudbinu, izjavio je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Đurević je u Gradskoj galeriji Višegrad otvorio izložbe „Rusko čudo“ i „Sveti zaštitnici ruske zemlje“, istakavši da ove postavke govore o povezanosti ruskog i srpskog naroda.

„Vjerujem da će ove izložbe biti putokaz svima nama i da će nas podsjetiti na zajedničke tekovine koje nas spajaju“, rekao je Đurević.

Direktor Gradske galerije Višegrad Slavko Tuševljak naveo je da su na 75 panela predstavljene foto-reprodukcije iz moskovskog Državnog muzejskog kompleksa, koje pokazuju bogato istorijsko nasljeđe Rusije.

„Zadovoljstvo mi je što je ova izložba otvorena u Višegradu, zahvaljujući Društvu srpsko-ruskog prijateljstva `Sveti Aleksandar Nevski` i posredstvom Ambasade Rusije u Beogradu. Izložba `Rusko čudo` govori o drvenom dvorcu cara Alekseja, dok je izložba `Sveti zaštitnici ruske zemlje` posvećena ikonama pred kojima se molio ruski narod za spas svoje otadžbine“, istakao je Tuševljak.

Sveštenik Dragan Vukotić naglasio je da je ovo prilika da se Srbi u Republici Srpskoj upoznaju sa duhovnošću i kulturom Rusa.

„Svetitelji nas vraćaju na prave smjernice, oni nas ohrabruju da i mi nastavimo da živimo onako kako su oni živjeli“, kaže Vukotić.

Izložbe „Rusko čudo“ i „Sveti zaštitnici ruske zemlje“ organizovali su Gradska galerija Višegrad i višegradski Dom kulture.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare