Predstavljena zbirka pjesama “Ogledalce srpsko”

0

U Kulturnom centru Pale večeras je održana promocije knjige “Ogledalce srpsko” pjesnika i autora Đorđa Sladoja.

Sladoje naglašava da je knjiga njegovog djetinjstva jer je prve stihove čuo od svoga oca koji je bio sjajan guslar i da je to zapravo njegovo nasljeđe, očevina i u neku ruku pomen ocu koji je znao napamet Vukovu pjesmaricu.

On je rekao da je ovo drugo izdanje knjige, a da je prvo bilo prije 15 godina tako da je iznenađen što je biblioteka na Palama uradila ovakav gest znajući kakve su neprilike u izdavaštvu.

“To je knjiga lirskih replika na epske teme. Nalazi se 50 pjesama podijeljenih u sedam ciklusa – Carski odlomci, Nezvani svat, Kosovska nahočad, Konji i gavranovi, One, Gorsko iverje i Lirska trina”, navodi Sladoje.

Prema njegovim riječima, to je lirska vizija i lirska slika epskog nasljeđa u kojoj se ogledaju naši preci, potomci u krhotinama ogledala odnosno ogledalca jer je tu deminutiv neizbježan, a deminutiv od NJegoševog ogledala srpskog je ogledalce.

Nada Gajović, direktor Narodne biblioteke Pale, koja je izdavač knjige, rekla je da su sa izdavačkom djelatnošću krenuli prije šest godina, te da svake godine pokušavaju da izdaju bar jednu knjigu.

“Do sada nam dobro ide, tako da je knjiga Sladoja naše šesto izdanje. Finansiramo se iz vlastitih sredstava”, rekla je Gajovićeva koja se zahvalila menadžmentu i načelniku opštine Pale koji im dozvooljavaju u budžetu koji je predviđen za materijalne trokove da imaju stavku koja je predviđena za štampanje knjige.

Gajovićeva dodaje da je šesto izdanje zbirka pjesama jednog od najboljih živih pjesnika današnjice i da joj je čast i zadovoljstvo što je Đorđo Sladoja pristao da mu jedna Narodna biblioteka Pale izda djelo.

Jedan od recenzenata knjige Borjan Mitrović kaže da se knjiga “Ogledalce srpsko” javila kao potreba zato što je u programu studija srpske književnosti 20. vijeka, i da je postojalo samo jedno izdanje u 300 primjeraka tako da je bilo neophodno drugo izdanje.

Đorđo Sladoje rođen je 1954. godine u Klinji kod Uloga-Gornja Hercegovina. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu.

Član je Udruženja književnika Republike Srpske. Dobitnik je nagrade “Branko Ćopić”, “Zmajeve nagrade”, “Kočićevog pera”, “Krune despota Stefana Lazarevića”, “Laza Kostić”, “Duško Trifunović” i mnoge druge.

Svoju poeziju, Sladoje je izgradio na krhotinama patrijarhalne kulture, ličnom i kolektivnom iskustvu. Zagovornik je stava da lirske pjesme nema bez emocije, težeći da maksimalno osnaži intezitet najčistijeg i najdubljeg doživljaja svijeta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments