Predstavljena Studija izvodljivosti za projekat vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda

0

U okviru projekta unapređenja infrastrukturnih projekata na Zapadnom Balkanu finansiranim od strane EU, u Opštini Pale danas je održana prezentacija Studija izvodljivosti za pripremu Projekta za vodosnabdijevanje i sakupljanje i tretman otpadnih voda u opštini Pale.

Današnjom prezentacijom sumirani su glavni zaključci Studije u okviru koje je predstavljen dugoročni strateški investicioni program za infrastrukturu vodosnabdijevanja i prikupljanja i tretmana otpadnih voda na Palama. Takođe je identifikovan prioritetni investicioni program za sprovođenje u kratkom roku za poboljšanja usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije, urađena je procjena uticaja predloženih investicija na životnu sredinu, a takođe je pripremljen i finansijski model poslovanja Vodovoda kako bi se demonstrirale potrebne aktivnosti u cilju obezbjeđenja dugoročne održivosti poslovanja u pogledu tehničkih, finansijskih i ekoloških kriterija.

Sohail Hasan, sektor lider u ovom projektu rekao je da je njegov tim u protekla četiri mjeseca usko sarađivao sa predstavnicima Opštine Pale i JP Vodovod doo Pale kako bi se pripremio održiv projekat unapređenja vodovodnog i kanalizacionog sistema ove opštine i da se došlo do više rješenja kroz koje ovaj projekat može da se realizuje – od osnovnog paketa koji podrazumjeva investiciju od 1,5 miliona evra pa do velikih projekata od preko 3 miliona evra.

Radmila Mihić, pomoćnik ministra finansija i vođa projektnog tima u ime Vlade Republike Srpske rekla je da se ova studija u potpunosti finansira iz grant sredstava, a da je opština Pale odabrana jer polaže mnogo u razvoj turizma i dodala da će ova studija moći biti korištena kao osnova za buduće prostorne planove.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević je izrazio zadovoljstvo da je na ovom značajnom projektu radila profesionalna ekipa jer je ovo dugotrajan strateško dokument koji prevazilazi trajanje mandata i načelnika i skupštine.

(www.palelive.com / D.B. / Foto: M.S.)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments