Predstavljena „Škola izvrsnosti u oblasti prevencije nasilja i promocije zdravlja“

0

U Srednjoškolskom centru na Palama danas je predstavljena „Škola izvrsnosti u oblasti prevencije nasilja i promocije zdravlja u Republici Srpskoj“.

Tim povodom načelnik opštine Boško Jugović i direktor „Forum teatra“ Vitomir Mitrić potpisali su Memorandum o saradnji koji definiše načine saradnje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i sinhronizovanog doprinosa prevenciji nasilja nad ženama, nasilja kojem su izložena djeca i mladi u postizanju većeg stepena rodne ravnopravnosti.

„Čestitam svim kreatorima ove divne ideje na uspješnoj realizaciji. Ova `škola izvrsnosti` ne smije sama po sebi da bude puka forma, već zaista treba da pruži rezultat“, rekao je Jugović tokom ceremonije.

Prema njegovim riječima, nasilje u društvu mora da ima nultu toleranciju, bez obzira da li je riječ o psihičkom ili fizičkom zlostavljanju među vršnjacima.

On smatra da je obaveza svih ključnih aktera u lokalnoj zajednici, zajedno sa partnerima poput osnovnih i srednjih škola, „Forum teatra“, te Instituta za populaciju i razvoj /IPD/ da utiču na vlast i na buduće generacije da kreiraju bolji život za sve ljude, mlade posebno.

Koordinator ovog projekta Vitomir Mitrić rekao je da je cilj ove manifestacije u organizaciji „Forum teatra“ Istočno Sarajevo predstavljanje izuzetnih rezultata koji su postignuti u Istočnom Sarajevu, a koji uključuju jačanje kapaciteta škole da sprovodi jedan od 12 najboljih svjetskih naučno utemeljenih obrazovnih programa za mlade „Program ipsilon“ /Y/ koji je razvila organizacija „Ker internešnel“.

Prema njegovim riječima, ovaj program predviđa postizanje standarda izvrsnosti koji su preduslov za sticanje statusa „škole izvrsnosti“, predstavljanje jednog od najpoznatijih i najsavremenijih programa prevencije nasilja na nivou gradova/zajednica – metodologija Zajednice koje brinu, a koji se sprovodi u Istočnom Sarajevu.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta „Primjena sveobuhvatnog socio-ekološkog i modela zasnovanog na aktivnom učešću zajednica u eliminaciji nasilja nad ženama u BiH“ koji finansira UN Vimin /Women/ BiH, a u Istočnom Sarajevu sprovodi „Forum teatar“.

Direktor SŠC Pale Siniša Rulj, zahvalivši na ovom svojevrsnom priznanju, poručio je da SŠC Pale nije i neće bito mjesto za bilo koji oblik vršnjačkog nasilja, jer o tome, naveo je, brinu i nastavni kadar i učenici.

Predstavnik Instituta za populaciju i razvoj /IPD/ Feđa Mehmedović rekao je da je i za njega i organizaciju koju predstavlja velika čast i zadovoljstvo što danas prisustvuje ovoj ceremoniji.

„Veoma je važna briga o našoj omladini, njihovim problemima, zaštiti od nasilja, što se posebno tiče djece sa smetnjama u razvoju. Pozdravljam napore i SŠC Pale, njenog nastavnog osoblja i menadžmenta i čestitam im na izuzetnom rezultatu u ovoj oblasti“, rekao je Mehmedović.

On je poručio da su porodica i škola budućnost opstanka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare