Представљена књига „Вила са Чакора“

0

ЗВОРНИК – Књига „Вила са Чакора“ Неде Ђукић Боројевић о осамнаестогодишњој Бранки Ђукић коју су на Чакору 2. септембра 1975. године убила два Албанаца, представљена је вечерас публици у Зворнику.

Боројевићева је изјавила Срни да је описала злочин који се догодио годину дана послије усвајања југословенског Устава 1974. године, када је Косово и Метохија добило статус покрајине и када су за Србе у овој српској покрајини почели паклени дани.

Она је истакла да се и данас свједочи лошим вијестима које долазе са Косова и Метохије гд‌је Срби, нажалост, и даље воде косовски бој са једним јединим питањем, да ли остати или отићи.

Боројевићева је поручила женској популацији, свакој мајци и баки, које прочитају ову књигу, да о темама части и поштења разговарају са својим унукама и кћеркама, сматрајући да су те вриједности занемарене.

„И друштвене мреже су нас мало уназадиле јер не поштујемо вриједности које су некада биле на цијени“, рекла је Боројевићева, изразивши увјерење да ће доћи вријеме када ће се то вратити у породично окриље.

Организатор промоције је зворничка издавачка кућа „Ас оглас“ чији директор Дејан Спасојевић сматра да су неки догађаји из српске историје добили епске размјере и представљају повод за настанак многих познатих књижевних, али и умјетничких д‌јела уопште.

Он је рекао да је страдања Бранке Ђукић инспирисало Боројевићеву да напише овај драмски текст.

Бранка Ђукић је била деветнаестогодишња ученица која је 1975. године убијена из пиштоља убијена након што су двојица Албанаца покушала да је силују. Њено тијело касније је пронашао отац Раде.

Полицијска истрага је утврдила да су починиоци убиства два Албанца. Суђење Бранкиним убицама одвијало се пред Окружним судом у Бијелом Пољу, а посљедњег дана суђења њен отац Раде је пуцао из пиштоља и убио једног од двојице оптужених за убиство.

Књига „Вила са Чакора“ до сада је промовисана 23 пута, а у припреми је четврто издање које припрема издавач Културно посвјетно друштво „Васо Пелагић“ из Пелагићева.

Боројевићева је рођена у Великој Сочаници. Живјела је и радила у Хрватској и Холандији, једно вријеме и у Њемачкој, а тренутно је у Бањалуци.

Написала је неколико збирки пјесама и роман „Тражим те“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare