Predstavljena knjiga Radoja Tasića „Manastirske priče“

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je večeras predstavljena knjiga „Manastirske priče“ autora Radoja Tasića, koja je svojevrsna hrišćanska čitanka – edukativna, zabavna i oplemenjujuća.
Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Višegrada Danka Mitrović rekla je da je riječ o zbirci slojevitih i kompleksnih manastirskih priča.

„Istoriografski značaj ovih priča je nesporan, ali je njihova suštinska vrijednost mnogo veća. Detalji iz života srpskih vladara, istine o manastirskim relikvijama, Božijim promislima i čudnovatim ozdravljenjima i usrećenjima, upoznavanje sa pripadnicima monaškog reda, trpeljivim, plemenitim i blagim, proširiće naše spoznaje i obogatiti našu dušu“, istakla je Mitrovićeva.

Ona je dodala da je ovo knjiga koja uči i opominje da o vlastitoj religiji, a tako i o sebi samima, znamo veoma malo ili skoro ništa.

Mitrovićeva je rekla da su religija i religioznost sveprisutni u narodu kome pripada, a da su takvi i u piščevom štivu.

Autor knjige Radoje Tasić rekao je da su u knjizi tekstovi koji su nastali prilikom snimanja reportaža „Zapisi pored puta“.

„Izbor je bio da se govori o srpskim pravoslavnim svetinjama, prvenstveno o manastirima, zatim o znamenitim crkvama, a posebno o crkvama brvnarama i o neobičnim događajima u vezi sa tim svetinjama“, naglasio je Tasić.

On je rekao da se na kraju knjige nalazi nekoliko zanimljivih priča nastalih kada su kamere ugašene, kao što su „Osmijeh vladike Nikolaja“ i „Rađanje crkve brvnare“.

U okviru promocije prikazan je dokumentarni film o manastirima koji se pominju u knjizi pod nazivom „Svetinjama u pohode“.

Knjigu su objavili Izdavačka kuća Mitropolije dabrobosanske „Dabar“ i Srpsko sokolsko društvo „Soko“ iz Dobruna.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare