Predstavljena knjiga „Duša na dlanu“ Slavice Stojić

0

VIŠEGRAD – U velikoj sali bioskopa „Doli Bel“ u Andrićgradu, u Višegradu, predstavljena je zbirka pjesama „Duša na dlanu“ autora Slavice Stojić iz Bajine Bašte.

„Poezija Stojićeve suočava se sa neprekidnim izazovima života, sa onim Sizifovim kamenom koji svi mi, a svako za sebe, pojedinačno guramo“, rečeno je sinoć na promociji, te istaknuto da ta lirika ipak ne poziva na bunt i nije rušilačka već, naprotiv, emituje pomirljive tonove.


Režiser Emir Kusturica, jedan od recenzenata knjige, napisao je da se prvi put susreo sa poezijom koja ne nastaje iz doživljaja svijeta, već koja vrši analizu krvi u najsitnije sastojke čovjekove.

„Možda je to tajna uspjeha Stojićeve da upravo iz vlastite krvi i suštine supstance izgovori svoje suptilne stihove i nadasve spiritualni doživljaj svijeta“, napisao je Kusturica, aludirajući da je autor medicinar i magistar defektoloških nauka.

Pjesnikinja je istakla da je u svom prvencu pokušala da dušu na dlanu ponudi svojim najmilijima u porodoci, ali i ljubiteljima poezije „koji žive u pjesničkom svijetu koji je, kad se sve sabere i oduzme, čarobna šuma životnih mudrosti“.

U programu promocije učestvovali su recitatori Gimnazije „Josif Pančić“ iz Bajine Bašte, Dramski studio Medicinske škole iz Užica, glumci „Srpskog doma“ iz ovog grada, a specijalni gost bio je umjetnik na gitari Branko Pražić iz Novog Sada.

Publika u prepunoj sali bioskopa uživala je u osmišljenom programu promocije u kome su i recitatori i mladi glumci, koji su govorili stihove autora, bili kostimirani.

Stojićeva je prihod od prodatih knjiga namijenila gradnji hrama u Andrićgradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare