Predstavljena knjiga o „Belim vukovima“

4
Predstavljena knjiga o

Na Palama je sinoć promovisana knjiga „Beli vukovi“ koja govori o ratnom putu ove jedinice u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine autora Aleksandra Stevanovića.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Srajevu Draga Mastilović rekao je novinarima da knjiga predstavlja zbornik sjećanja učesnika – pripadnika jedne od slavnih jedinica Vojske Republike Srpske koja je dala značajan doprinos u odbrani Srpskog Sarajeva.

„U istoriografskom smislu knjiga će u budućnosti sigurno predstavljati dragocjen izbor za sve istoričare koji se budu bavili ratom od 1992. do 1995. godine u BiH i kao takva njena vrijedost će u budućnosti sve više i više da raste“, naveo je Mastilović.

On je dodao da se iz knjige može vidjeti koliko je zapravo bilo teško doći do relevantnih istorijskih podataka i zbog toga se autor knjige odlučio da dugo i strpljivo sakuplja sjećanja učesnika i pripadnika te jedinice.

Mastilović navodi da su za pravljenje jedne monografije potrebni istorijski izvori, a da dobar dio njih još nije dostupan istoričarima, zbog čega, kako je rekao, ovakva vrsta knjiga predstavlja nešto što već jest i biće još dragocjenije kao istorijski izvor.

Predsjednik Udruženja „Beli vukovi“ Janko Šešlija podsjetio je da je jedinica formirana 1992. godine na Jahorini iz interventnog bataljona koji je tada formirao pokojni Milan Vukadin zvani Švabo.

promocija-knjige-beli-vukovi.jpg

„Od 1993. godine na čelo bataljona staje Srđan Knežević, nakon što je Vukadin stao na minu i ubrzo preminuo od posljedica povreda. Duži period mi u Udruženju smo imali ideju da napravimo knjigu o ratnoj jedinici u vidu monografije u koju bi se stavila sva dešavanja i sve ratne golgote kroz koje je jedinica prošla“, rekao je Šešlija.

On je dodao da je slučajno upoznao Aleksandra Stevanovića koji je tada radio knjigu o ratnim dešavanjima u Sarajavu, te da su došli na zajedničku ideju da u knjizi o događajima i akcijama svjedoče borci.

Komandant jedinice „Vukovi sa Drine“ Milan Jolović Legenda rekao je da su „Beli vukovi“ na čelu sa Srđanom Kneževićem istorijske ličnosti.

„Čast mi je što sam sa njima zajedno ratovao rame uz rame. Oni zaslužuju jednu ovakvu knjigu, koja treba da budi patriotski duh našim mladim generacijama i bude smjernica u njihovom daljem vaspitanju“, naveo je Jolović.

Knjiga „Beli vukovi“ je i svojevrstan pomen na 19 pripadnika brigade koji su položili živote za slobodu svog naroda, više od 200 ranjavanja u toj borbi, te literarni epitaf komandantu jedinice Srđanu Kneževiću koji je mučki ubijen u avgustu 1998. godine ispred ulazu u zgradu u kojoj je stanovao.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
4 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Neka je vječna slava svim poginulim bocima Vojske Republike Srpske, koji nesebično položiše svoje živote za čast i spasenje otadžbine Republike Srpske. Veliko poštovanje i respekt svim pripadnicima elitne jedinice VRS-e „Beli vukovi“.

[…] Стевановић (1978), економиста из Панчева. Аутор књига Бели вукови (Пале, 2017), Јунаци Солунског фронта (Београд – Нови Сад, […]

[…] Стевановић (1978), економиста из Панчева. Аутор књига Бели вукови (Пале, 2017), Јунаци Солунског фронта (Београд – Нови Сад, […]

[…] Стевановић (1978), економиста из Панчева. Аутор књига Бели вукови (Пале, 2017), Јунаци Солунског фронта (Београд – Нови […]