Predstavljena izdanja Andrićevog instituta

0

VIŠEGRAD – Na Drugom sajmu knjiga u Andrićgradu predstavljena su izdanja Andrićevog instituta.


Rukovodilac Odjeljenja za književnost u Andrićevom institutu Aleksandra Vraneš rekla je sinoć da su svi zahvalni Emiru Kusturici na zadužbinarstvu u instituciji koju je stvorio.

Ona je navela da brojni saradnici, istraživači, nastavnici i studenti rade u okviru svih odjeljenja u Andrićevom institutu.

„Uspešno organizujemo Međunarodne konferencije, letnje škole za studente, seminare za nastavnike i bibliotekare, razvijamo sajt Andrićevog instituta, uređujemo elektronski časopis ‘Iskra’, učesnici smo brojnih promocija i bogati smo izdavačkom delatnošću“, rekla je Vraneševa.

Ona je istakla da se Andrićev institut može pohvaliti i fototipskim izdanjima časopisa „Ideja“ Miloša Crnjanskog.

„Redovno izdajemo časopis ‘Lik’ koji je lice savremenih teoretskih, istorijskih i primenjenih istraživanja o literaturi i kulturi, osnovan sa željom da pruža panoramski pogled na književne i kulturne pojave različitih naroda. Zbornik radova ‘Železnica, književnost i film’ je zbornik naučnih radova, nakon naučne konferncije koju smo imali prethodne godine“, navela je Vraneševa.

Ona je spomenula i knjigu Saše Kneževića u ediciji posebnih izdanja koja govori o Petru Petroviću NJegošu, Ivi Andriću, Branku Ćopiću.

„Pokrenuli smo i ediciju `Pisci 20. veka` čiji je urednik Slobodan Grubačić i koja srpsku književnost postavlja u kontekst svetske književnosti“, dodala je Vraneševa.

Rukovodilac Odjeljenja za orijentalistiku LJiljana Marković rekla je da su promovisane i knjige Međunarodnog i svjetskog skupa o nastavi japanskog jezika.

„Ove dve prelepe knjige su grafički izuzetno opremljene i predstavljaju veliki podstrek japanolozima“, istakla je Markovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare