Predstavljena dva izdanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu

0

BEOGRAD – Na beogradskom Sajmu knjiga večeras je predstavljena Monografija „30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu“ i fototispko izdanje univerzitetskog časopisa „Vaseljena“ koji svjedoče o burnim i teškim vremenima u kojim je Univerzitet osnovan i izrastao u jedno od najvažnijih obrazovnih institucija Republike Srpske.

Prvi rektor Univerziteta Vojislav Maksimović je naglasio, evocirajući uspomene na ratne godine kada je Univerzitet osnovan, da je idejni tvorac i jedan od najzaslužnijih za to bio i jedan od osnivača Republike Srpske pokojni Momčilo Krajišnik koji je bio svjestan koliko je obrazovanje važno, a da je veliku ulogu imao i LJubomir Zuković.

Maksimović je naglasio da ga je vijest da je izabran za rektora iznenadila i da nije mogao da odbije, naglasivši da mu je veoma drago što prisustvuje promociji monografije koja svjedoči o tim vremenima.

Profesor Draga Mastilović je rekao da je pitanje opstanka i opravdanosti postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu često bilo predmet rasprava u Narodnoj skupštini tadašnje Republike Srpske.

„Na zasjedanju 30. i 31. decembra 1993. godine vodila se žučna rasprava o opravdanosti postojanja ovog univerziteta. U raspravu se uključio i tadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić koji je pozvao poslanike da ne razmišljaju regionalno već nacionalno“, rekao je Mastilović.

On je naveo da je Karadžić tada poručio poslanicima da vode računa o svakom dijelu Republike Srpske, a ne samo o svojim regijama.

Mastilović je rekao da se snažno za očuvanje univerziteta zalagao i poslanik Vojo Kuprešanin koji je rekao da se djeci oko čijih kuća padaju granate mora omogućiti da se obrazuju i čuvaju srpsku zemlju, jer će srpska revolucija propasti ako oni odu.

On je dodao da poruka Kuprešanina ima svoj puni smisao i danas, a da od momenta osnivanja i u sve tri decenije rada Univerzitet ima izuzetne kriterijume i nivo.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izrazio je zadovoljstvo što su ova dva kapitalna djela večeras predstavljena beogradskoj publici, naglasivši da je bilo potrebno puno volje, mudrosti i rada na njima.

Profesor Sandra Ivanović osvrnula se na fototipsko izdanje časopisa „Vaseljena“, ocijenivši da taj časopis, koji je izlazio od 1995. do 2002. godine, predstavlja dragocjeno nasljeđe Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ona je navela da je izašlo ukupno 12 brojeva časopisa, a da su tekstove potpisali neki od najvećih srpskih intelektualaca i duhovnika tog vremena, što ih čini posebno vrijednim.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare