Predstavljen zbornik „Srpski jezik i književnost u BiH i Srbiji“

0

BiH je kulturološko i identitetsko uporište Srba koliko i Srbija, a možda i više, izjavio je večeras na Palama srpski lingvista Miloš Kovačević, na predstavljanju pete knjige zbornika radova „Značaj srpskog jezika i književnosti za očuvanje identiteta Republike Srpske – Srpski jezik i književnost u BiH i Srbiji“.

Kovačević je rekao da je cilj zbornika da pokaže istinu o srpskom narodu, a jedina moguća je ona o kulturnoj baštini koja je sva na srpskom jeziku i ćirilici.

On je naveo da su osnovni identitetski kriterijumi Srba jezik i pismo, odnosno kultura, koja predstavlja ono što jedan narod čini narodom.

„Ono po čemu smo svi isti – i Srbi koji žive u Srbiji, NJemačkoj, BiH i Crnoj Gori jeste to što nas objedinjuje zajednička kultura“, konstatovao je Kovačević, urednik zbornika i koordinator projekta „Značaj srpskog jezika i književnosti za očuvanje identiteta Republike Srpske“, koji finansira Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Navodeći da od 1896. godine i Kalajevog programa uvođenja bosanskog jezika kao integrativnog faktora stvaranja bosanske nacije traje udar na zajedničku kulturu u BiH, Kovačević je ukazao na to da bi stvaranje bosanske nacije značilo bukvalno ukidanje i Srba i Hrvata u BiH, ali i Bošnjaka jer bi svi postali Bosanci.

„I nije slučajno da su od svih jezika na kugli zemaljskoj jedino u BiH muslimani dali jeziku zemaljski jezik – bosanski jezik, što znači da bi svako ko živi u Bosni bio nosilac bosanskog jezika ili nosilac bosanskog identiteta“, naglasio je Kovačević, upozorivši da je ta platforma usvojena i na kongresu SDA.

On je konstatovao da skoro čitava kulturna istorija BiH pripada srpskoj kulturi, što pokazuju i radovi u dosadašnjih pet knjiga zbornika, koji je počeo da izlazi 2012. godine.

„Republika Srpska može da se brani ekonomski i bilo kako, ali ako se identitetski ne odbrani, ona neće biti srpska, neće nas biti kao naroda srpskog“, poručio je Kovačević.

Saša Knežević, jedan od 15 autora radova objavljenih u zborniku, rekao je da su svi dosadašnji zbornici imali određene podteme.

„Ovoga puta to su pisci iz BiH koji su živjeli i stvarali u Srbiji i pisali o Srbiji – od Filipa Višnjića, preko Branka Ćopića do Mome Kapora“, izjavio je Knežević, koji je profesor na Filozofskom fakultetu na Palama.

On je izrazio nadu da bi večeras predstavljeni zbornik, u kojem je objavljeno devet lingvističkih i šest književno-istorijskih radova autora sa Filozofskog fakulteta na Palama, te iz Kragujevca i Banjaluke, mogao ugledati svjetlost i u elektronskoj formi.

Na promociji održanoj na Filozofskom fakultetu govorila je i profesor doktor Milanka Babić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare