Представљен роман „Свитање“ о страдању у Пребиловцима

1

На Палама је вечерас промовисан роман Иване Спахић из Источног Сарајева „Свитање“ о животу д‌јевојке у Пребиловцима на почетку Другог свјетског рата и страдањима на том подручју.
Спахићева је рекла новинарима да је роман описује догађај који се догодио у августу 1941. године.

„То је био потресан догађај о којем треба говорити. Требало ми је доста времена за роман, од прикупљања грађе, до идеје, а када се све то заокружило, ставила сам на папир и све је било лакше“, рекла је Спахићева.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајево Жељка Пржуљ појаснила је да је роман специфичан, значајан и занимљив из више углова с обзиром на то да тематизује Пребиловце, потресну тему из српске националне историје.

„Није историјски, али даје визуру страдања Срба кроз причу о једној породици. На тај начин можемо да кажемо да је његова највећа функција у активирању културе сјећања и памћења која је и те како важна за идентитет српског народа, којој, чини ми се, премало придајемо пажње“, истакла је Пржуљева.

Роман „Свитање“ освојио је прву награду на конкурсу „Златна сова“ за 2О23. годину за најбољи необјевљени роман коју дод‌јељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svaka čast autorici romana, da se istina o stradanju Srpskog naroda u drugom svjetskom ratu ne zaboravi i da se pamti kroz naraštaje. Zvijeri u ljudskom obliku odmah na početku rata 1941 krenuli su na svoje komšije da ih fizički eleminišu i satru. Satrlo im se sjeme zločinačko, a vječiti pokoj i mir dušama stradalih u genocidu nad Srpskim narodom.