Predstavljen roman „U proljeće kad zamirišu trave“

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine večeras je predstavljen roman „U proljeće kad zamirišu trave“, autora Neđe Stojanovića iz Beograda.

Stojanović je rekao da je u romanu opisao propadanje srpskog sela, pokušavajući da na neki način vrati vjeru u srpsko selo opisima kako se nekada živjelo, da mladoj generaciji ukaže da život na selu ima svoje draži, ljepotu, izazove.

„Radnja romana odvija se u selima oko Zvornika, pa i u samom Zvorniku. U prvom dijelu romana pokušao sam da opisima sačuvam stare običaje, kakav je bio život, druženje, posijela, vjenčanja, rađanja, da sve to otrgnem od zaborava“, naveo je Stojanović i podsjetio da je rođen u selu Đevanje kod Zvornika, ali da je odselio u Beograd kada je imao osam godina.

On je dodao da je u drugom dijelu romana radnja premještena u veliki grad i da opisuje četiri generacije jedne porodice.

Stojanović je dodao da se odlučio da on izda roman, iako je, kako je rekao, imao puno ponuda od beogradskih izdavačkih kuća i podsjetio da je promociju njegovog romana u Zvorniku organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Zvornika.

Predsjednik zvorničke „Prosvjete“ Rade Perić rekao je da mu je drago kada se književnik vrati u svoj grad, bar nakratko, promocijom knjige, kao što je to ovog puta uradio Stojanović, koji je član Udruženja književnika Srbije.

„Ova promocija romana, koji govori o ovim krajevima, je i prilika da se još bolje upoznamo sa Stojanovićevim stvaralaštvom“, dodao je Perić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare