Predstavljen projekat „Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji“

0

U Istočnom Sarajevu danas je predstavljen projekat „Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji“ vrijedan 505.369 KM, kojim će biti unaprijeđen turizam na ovom području.

Direktor Turističke organizacije Jahorina – grad Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da je turizam strateški pravac Istočnog Sarajeva, te dodao da će se implementacijom ovog projekta stvoriti novi turistički proizvodi, jačati mikro, mala i srednja preduzeća, te raditi na internacionalizaciji turističke ponude grada.

„Svjedoci smo ekspanzije turizma u Istočnom Sarajevu. Smatramo da će implementacija projekta, odnosno stvaranje novih sadržaja, učiniti ponudu Istočnog Sarajeva jedinstvenijom, sadržajnijom i posebno atraktivnom“, izjavio je Tošić novinarima.

Prema njegovim riječima, najveći dio projekta će se realizovati u opštinama Pale, Sokolac i Istočni Stari Grad, na lokalitetima Romanija/Crvene stijene, Brus i dio Pala, gdje će biti spojene Orlovača i Novakova pećina, kao i dva planinarska doma – Crvene stijene i Stajina.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu rezultati projekta biti potvrđeni, odnosno da će porasti broj turista u Istočnom Sarajevu, posebno onih koji su željni avanture i adrenalina.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla je da u narednom periodu počinje opremanje i instalacija određenih lokacija, jačanje kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća, odnosno unapređenje njihove ponude i kapaciteta, kroz određene obuke i edukacije.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je od lokacija na ove tri opštine napravljena jedna cjelina, čime je pokazano da lokalne zajednice mogu zajedno djelovati i implementirati jedan ovakav projekat.

„Pored opreme koja je najvidljivija, kroz projekat se protežu i mnogi drugi benefiti. Tu su još i licencirani vodiči, piloti, kako bi sve to upotpunilo ponudu, kako bi bila prihvatljiva i bezbjedna“, istakla je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, predstavljanje ove turističke ponude Istočnog Sarajeva biće realizovano saradnjom sa turističkim agencijama koje prodaju takve pakete, ali i kroz android aplikaciju.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot rekla je da će nakon realizacije ovog projekta na području grada ostati infrastrukturni rezultati, te naglasila da ovaj projekat na kvalitetan način okuplja i ima podršku i javnog i privatnog sektora Srpske.

„Projekat dugoročno obuhvata sva privredna društva, odnosno sve subjekte koji se bave privrednom djelatnošću na prostoru Istočnog Sarajeva“, istakla je Kokotova, te dodala da obuhvata ne samo privredne subjekte u turizmu, već i šire.

Ona je izrazila nadu da će projekat podstaći ljude koji imaju ideje da se uključe u realizaciju i ponude nešto svoje, ali i da će doprinijeti uspješnosti, ne samo dok traje, već dugoročno.

Kokotova je istakla da je u projektu veoma bitan segment koji se odnosi na digitalizaciju poslovanja, odnosno iskorak kompletne turističke ponude prema digitalnoj komunikaciji i stranim tržištima.

Prema njenim riječima, projekat obuhvata jedan turistički biser Republike Srpske, tako da bi trebalo da ima ogroman eho i pozitivne efekte na razvoj turizma, ali i kompletne privrede u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Predstavnik firme „Stanišić“ iz Pala NJegoš Poljaković rekao je da je preduzeće u ovom projektu kandidovalo određene sadržaje za razvoj ponude u Centru za odmor i rekreaciju „Brus“ na Trebeviću.

On je napomenuo da će ovim projektom Centar dobiti neke nove sadržaje kao što je upotreba balona na topli vazduh u turističke svrhe, te vještačku stijenu, teretanu na otvorenom i dječiju igraonicu.

Predstavnik Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske Jelena Gavrilović rekla je da je ovo ministarstvo projektu „EU for biznis“ predložilo razvijanje avanturističkog turizma u Srpskoj, odnosno da se razvijaju opštine koje se nalaze na zelenoj stazi „Via dinarika“, te kulturni turizam.

„Ovo je jedan od rezultata našeg zajedničkog rada, odnosno svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj“, istakla je ona i dodala da je „EU for biznis“ izdvojio oko 1,7 miliona evra za razvoj turizma u BiH.

Govoreći o današnjem projektu, Gavrilovićeva je naglasila da je on bitan sa aspekta turizma, jer će obogatiti ljetnu ponudu, koja će biti kvalitetna.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da su projekat finansirale EU i Vlada NJemačke sa 200.000 evra, grad Istočno Sarajevo oko 50.000 evra i ostali partneri projekata sa oko 10.000 evra.

„Zadovoljstvo mi je što grad svoju ulogu ostvaruje na onaj način kako je i zamišljena – da se projekti koje finansira i podržava realizuju na području više opština u sastavu Istočnog Sarajeva“, istakao je Vuković, te dodao da su se danas oko ovog projekta i turizma okupili svi nivoi vlasti, zajedno sa privrednicima.

Prema njegovim riječima, svi zajedno moraju napraviti dodatne korake kako bi Istočno Sarajevo uz Jahorinu imalo još turističkih proizvoda, odnosno ponudu i na Trebeviću, i na Romaniji.

Načelnik Pala Boško Jugović rekao je da se najveći dio ovog projekta realizuje na području ove opštine.

„Zimski turizam je postigao svoj cilj, jer je Jahorina na području Pala, a na ovaj način ćemo kompenzirati ljetne turističke sadržaje, što je veoma važno“, istakao je Jugović, te dodao da će benefiti ovog projekta biti naredne godine.

Projekat „Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji“ u narednih 18 mjeseci realizovaće Turistička organizacija Jahorina – grad Istočno Sarajevo, Gradska razvojna agencija, Privredna komora Republike Srpske i privredni subjekat „Stanišić“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare