Predstavljen plan izrade projekta Foča – Šćepan Polje

0

FOČA – Predstavnici Instituta za građevinarstvo upoznali su danas rukovodstvo opštine Foča o planu izrade projektne dokumentacije za izgradnju magistralnog puta Sarajevo-Foča-Hum prema Šćepan Polju.

Zamjenik direktora Instituta Aleksandar Cvijanović rekao je da je, prema ugovoru koji je potpisan sa Evropskom komisijom, rok za završetak projektantskih radova 24 mjeseca.

„Projekat je u tehničkom smislu vrlo zahtjevan, ali se nadam da ćemo ga kvalitetno riješiti, jer smo okupili kvalitetan tim stručnjaka sa iskustvom u niskogradnji“, istakao je Cvijanović.

On je pojasnio da će se prije glavnog projekta raditi idejne varijante, a na osnovu njih fizibiliti studija i studija uticaja, te dodao da nakon glavnog projekta slijedi izrada tenderske dokumentacije za ugovoranje izvođenja radova i eksproprijacionih elaborata.

„Dionica Brod na Drini-Šćepan Polje je problematična sa mnogo klizišta i odrona i uslovi izgradnje će biti zahtjevni, ali se nadamo da ćemo iznaći najbolju trasu koja će možda biti neka od postojećih varijanti ili će to biti iznenađenje i za nas same“, rekao je Cvijanović.

On je podsjetio da je sedamdesetih godina prošlog vijeka projektovana trasa na višu kotu zbog planirane gradnje visoke hidroelektrane Buk Bijela, da bi se nakon odustajanja od takve elektrane pristupilo izradi novog projekta, trasom bližoj postojećoj, ali da je i ona problematična.

„U tehničkom zadatku koji smo dobili, to treba da bude moderna saobraćajnica sa vrlo komotnim radijusima, sa trećim trakama gdje su veliki usponi, tako da ćemo njenim završetkom dobiti kvalitetnu vezu sa Crnom Gorom“, rekao je Cvijanović.

On je dodao da će se nakon prve komponente projekta, dionice Brod na Drini-Šćepan Polje, odmah pristupiti projektovanju druge komponente Sarajevo-Foča.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da su upoznati o zadacima i ciljevima projektanata i da se u ovoj lokalnoj zajednici svi raduju ovom projektu.

„Vidimo da su sredstva za projektnu dokumentaciju odobrena i da će ozbiljan tim u kojem su predstavnici španskih i domaćih firmi posao uraditi kvalitetno i u planiranim rokovima. Kako smo informisani, cijela ova trasa trebalo bi da bude završena do 2020. godine“, rekao je Mašić.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske ranije je saopšteno da je Evropska komisija za izradu projektne dokumentacije obezbijedila 1,7 miliona evra.

Procijenjeno je da će izgradnja puta koštati oko 62 miliona evra, a izvori finansiranja još nisu obezbijeđeni.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare