Predstava „Sedmi dan“ govori o univerzalnosti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pozorišna predstava „Sedmi dan“, rađena prema tekstu književnika Gorana Vračara i njegovog istoimenog romana, čije je premijerno izvođenje zakazano za ponedjeljak, 15. mart, u Istočnom Sarajevu, u okviru obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba, govori o univerzalnosti.

Reditelj predstave Aleksandar Lazić rekao je u Istočnom Sarajevu da je riječ o projektu sa specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije, iza kojeg su stali nacionalni teatri u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

„Odavde, iz Istočnog Sarajeva, kreće jedna velika priča koja može da napravi svima nama ne samo veliki i važan međudržavni kontakt u specijalnim vezama Republike Srpske i Srbije, već da bude početak jedne velike stvari koja će se događati u narednim vremenima“, istakao je Lazić na konferenciji za novinare povodom premijere predstave.

O samom komadu Lazić nije želio da govori, već je pozvao publiku da u što većem broju pogleda predstavu kako bi zajedno rastumačili elementarne odnose u Vračarevoj drami i zapitali se koliko je važan taj idealistički pogled na svijet u kojem ne postoji ubistvo i šta se dešava na zemlji gdje se muškarci i žene ne dogovaraju.

„Taj asocijativni niz koji sam htio rediteljskim postupkom da napravim jeste upravo to da postoji mogućnost pomirenja u strašnim muško-ženskim odnosima, da su ti naši praroditelji Adam i Eva možda mogli da preskoče tu jabuku“, rekao je Lazić, koji i igra u predstavi.

Vračar je rekao da je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo producent predstave „Sedmi dan“, te da je Lazić, koji već dva i po, tri mjeseca intenzivno radi na postavljanju predstave na pozorišne daske, uradio dramatizaciju.

„Moram naglasiti Borka Močevića, koji je uradio vanvremensku scenografiju, zato i mislim da je on jedini mogao da uradi taj posao za ovakav tekst, a tu je i Ninoslav Ademović, koji je uradio muziku koja me je podsjetila na Karminu Buranu“, rekao je Vračar.

Prema njegovim riječima, podršku za postavljanje ove predstave dali su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale, te Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, Ambasada Srbije u BiH, kao i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

„Glumci uredno i marljivo vježbaju, pripremaju se na probama. Predstava `Sedmi dan` će u ponedjeljak da oživi, a nadam se da će živjeti još godinama“, poručio je Vračar.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković rekao je da je, zbog poštovanja epidemiloških mjera, u slobodnoj prodaji 50 ulaznica po cijeni od 10 KM za premijeru predstave koja će biti održana u ovoj ustanovi.

Prema njegovim riječima, narednog dana, premijera je u Kulturnom centru Pale, a u srijedu, 17. marta, u Kulturnom centru u Zvorniku.

Sve predstave počinju u 19.00 časova.

Janković je naveo da će se ova predstava igrati 26. marta u Beogradu, 29. marta u Kruševcu, 2. aprila u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad, 8. aprila u Banjaluci, a 15. aprila u Nišu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare