Predstava “Punim jedrima” – poučna priča o prijateljstvu

0
Predstava

ISTOČNO SARAJEVO – Predstava “Punim jedrima” Pozorišta lutaka iz Mostara obilježila je pretposljednji dan 19. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2018” u Istočnom Sarajevu.

Reditelj i autor ove predstave Elica Petkova pripremila je priču o piratima koji imaju samo dva izbora – prijateljstvo ili izdaju.

Prema sižeu, brod “Crna strijela” plovi morem, hrabar i neustrašiv, a njegovi pirati su snažni, odlučni i odani jedni drugima. Sve je u redu do dana kada kapetan spasi galebicu od oluje, nazove je Marina i vodi sa sobom na brod.

Malo po malo ona počinje da preuzima brod u svoja krila i postaje novi “kapetan”. Na brodu ona postaje opčinjena zlatom, a zlato postaje njen san i biva joj važnije od bilo čega. Služeći joj, pirati ulaze u neočekivanu i strahovitu avanturu.

Na kraju, Marina shvata šta je važnije – zlato ili prijatelj.

Prije podne ponovo je odigrana predstava “Patkica Žutkica” Pozorišta lutaka iz Niša, a predstava “Mašmalou” Lutkarskog pozorišta “Dimak” iz Irana otkazana je zbog tehničko-administrativnih razloga.

U pratećem programu 19. “Lut festa”, u večernjem terminu, održana je prezentacija kreativne radionice izrade grand ginjol lutaka, koju vodi Zorana Milošaković Tasić.

Sutra, posljednjeg dana Festivala biće održana predstava “Kaštanka” u realizaciji Kazališta Virovitica i Lutkarskog kazališta Zadar, a nakon toga u planu je i ceremonija zatvaranja Festivala, dodjela nagrada najboljim predstavama i prezentacija kreativne radionice izrade grand ginjol lutaka.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” okupio je lutkarske umjetnike iz Bugarske, Irana, Španije, Estonije, Srbije i Republike Srpske.

Tokom šest festivalskih dana publika u Istočnom Sarajevu imala je priliku da prati 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu

Moto festivala je “Poetika lutkarskog izraza”.

Generalni pokrovitelj “Lut festa 2018” je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je “N trejd”, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Restoran “Al Parko”, kompanija “Zlatno zrno”, vrtić “Mašin svijet”, Edukatini centar “Malac genijalac”, “Bum balon”, Adiko banka, “Avon”, hoteli “Bob” i “Veljine”, štamparija “Ermeks” i Marketing organizacija “Turuntaš”.

Generalni medijski pokrovitelji festivala su Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i Radio-televizija Republike Srpske, a medijski prijatelji Elta TV, Fena, BNTV, BHRT i portali “Princip njuz”, “Sarajevo-RS” i “Katera.info”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments