Predstava „Punim jedrima“ – poučna priča o prijateljstvu

0
Predstava

ISTOČNO SARAJEVO – Predstava „Punim jedrima“ Pozorišta lutaka iz Mostara obilježila je pretposljednji dan 19. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2018“ u Istočnom Sarajevu.

Reditelj i autor ove predstave Elica Petkova pripremila je priču o piratima koji imaju samo dva izbora – prijateljstvo ili izdaju.

Prema sižeu, brod „Crna strijela“ plovi morem, hrabar i neustrašiv, a njegovi pirati su snažni, odlučni i odani jedni drugima. Sve je u redu do dana kada kapetan spasi galebicu od oluje, nazove je Marina i vodi sa sobom na brod.

Malo po malo ona počinje da preuzima brod u svoja krila i postaje novi „kapetan“. Na brodu ona postaje opčinjena zlatom, a zlato postaje njen san i biva joj važnije od bilo čega. Služeći joj, pirati ulaze u neočekivanu i strahovitu avanturu.

Na kraju, Marina shvata šta je važnije – zlato ili prijatelj.

Prije podne ponovo je odigrana predstava „Patkica Žutkica“ Pozorišta lutaka iz Niša, a predstava „Mašmalou“ Lutkarskog pozorišta „Dimak“ iz Irana otkazana je zbog tehničko-administrativnih razloga.

U pratećem programu 19. „Lut festa“, u večernjem terminu, održana je prezentacija kreativne radionice izrade grand ginjol lutaka, koju vodi Zorana Milošaković Tasić.

Sutra, posljednjeg dana Festivala biće održana predstava „Kaštanka“ u realizaciji Kazališta Virovitica i Lutkarskog kazališta Zadar, a nakon toga u planu je i ceremonija zatvaranja Festivala, dodjela nagrada najboljim predstavama i prezentacija kreativne radionice izrade grand ginjol lutaka.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ okupio je lutkarske umjetnike iz Bugarske, Irana, Španije, Estonije, Srbije i Republike Srpske.

Tokom šest festivalskih dana publika u Istočnom Sarajevu imala je priliku da prati 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu

Moto festivala je „Poetika lutkarskog izraza“.

Generalni pokrovitelj „Lut festa 2018“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je „N trejd“, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Restoran „Al Parko“, kompanija „Zlatno zrno“, vrtić „Mašin svijet“, Edukatini centar „Malac genijalac“, „Bum balon“, Adiko banka, „Avon“, hoteli „Bob“ i „Veljine“, štamparija „Ermeks“ i Marketing organizacija „Turuntaš“.

Generalni medijski pokrovitelji festivala su Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i Radio-televizija Republike Srpske, a medijski prijatelji Elta TV, Fena, BNTV, BHRT i portali „Princip njuz“, „Sarajevo-RS“ i „Katera.info“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare