Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem obuhvaćeno 28 odsto djece

0

BANJALUKA – Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Republici Srpskoj obuhvaćeno je 28 odsto djece, pto je za pet odsto više u odnosu na protekle tri godine, izjavila je danas ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Trivićeva je posjetila Osnovnu školu „Desanka Maksimović“ u Stanarima u kojoj se odvija ovaj program za oko 20 mališana.

Ona je istakla da je resorno ministarstvo zakonskim rješenjima omogućilo da prostori škole budu ustupljeni lokalnim zajednicama da bi mogle povećati obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem budući da manje opštine u Srpskoj nemaju javne ustanove za predškolsko vaspitanje.

Ona je naglasila da se ovo zakonsko rješenje u Stanarima, Pelagićevu i u Donjem Žabaru pokazalo kao najbolje jer je omogućeno da djeca imaju jednaka prava na vaspitanje i obrazovanje.

„Znamo da vrtić ne može da zamijeni nijedna druga instanca iz razloga što se djeca socijalizuju, stiču znanja i to je uvod za osnovnu školu“, rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, obuhvat Programa za djecu u godini pred polazak u školu svake godine je oko 4.000 djece, što je oko 40 odsto od ukupnog broja generacije koja polazi u prvi razred.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture saopšteno je da je Programom za djecu u godini pred polazak u školu ove godine obuhvaćeno 3.869 djece, odnosno 41 odsto djece od ukupnog broja djece u Republici Srpskoj koja u septembru ove godine treba da krenu u prvi razred.

Program traje tri mjeseca, od početka marta do kraja maja, a ove godine u 57 jedinica lokalnih samouprava u Republici Srpskoj organizovane su grupe djece u 37 predškolskih ustanova i u 82 osnovne škole, te u jednoj školi za djecu sa smetnjama u razvoju.

Vlada Republike Srpske za Program za djecu u godini pred polazak u školu izdvaja 450.465 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare