Podignuta prva optužnica za akciju „Oluja“

0
Arhiva

BEOGRAD – Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji „Oluja“ 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

U avionskom raketiranju je, za sada, identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih šestoro djece, kao i 24 ranjenih.

Optužnica je predata sudu na odluku o potvrđivanju, saznaje Tanjug.

To je prva optužnica koja je podignuta za ratne zločine u akciji „Oluja“, koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine, s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva i posle poruke tadašnjeg predsjednika Hrvatske i vrhovnog vojnog komandanta Franje Tuđmana da Srbi praktično treba da nestanu.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako je obrazložilo u optužnici, u koju je Tanjug imao uvid, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično djelo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare