Predsjednik Skupštine verifikovao mandat odborniku

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Dejan Šantić na današnjoj sjednici verifikovao je mandat odborniku NDP-a LJubici Bjelici, nakon što Komisija nije verifikovala mandat, a skupštinska većina nije podržala verifikaciju.

Šantić je nakon sjednice izjavio novinarima da je ovakav način verifikacije mandata zakonit jer je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH donijela odluku o dodjeli mandata Bjelici.

„Izvršio sam verifikaciju mandata, jer se verifikaciona komisija nije sastala, odbornici na današnjoj Skupštini nisu to potvrdili, i ja sam to uradio u skladu sa odlukom CIK-a“, pojasnio je Šantić.

Odgovarajući na pitanje kada će biti održana sljedeća sjednica Skupštine opštine, jer prethodna nije održana zbog nedolaska odbornika vlasti i nedostatka kvoruma, Šantić je rekao da je sljedeća sjednica planirana početkom juna.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da će SNSD uputiti dopis CIK-u BiH i tražiti tumačenje dodjele mandata i, ukoliko ovakav način bude ispravan, odbornici SNSD-a će se složiti sa tim, a u suprotnom će tražiti da se stvar vrati na početak.

„Mandat pripada odborniku, jer mu ga je dao narod na izborima, ali je sam postupak dodjele mandata upitan, jer je sramotan princip cenzusa gdje ljudi sa po 20 do 30 glasova dobijaju mandat i pravo da odlučuju u ime naroda“, rekao je Ćosić.

Ćosić je dodao da mu je žao što je dat negativan ton svečanoj sjednici Skupštine opštine, na kojoj je donesena odluka da za Spasovdan – Dan i krsnu slavu opštine posthumno bude dodijeljena povelja Veljku Vuletiću, jednom od osnivača Univerziteta u Istočnom Sarajevu, doktoru u Domu zdravlja Istočno Sarajevo Mirsadi Salman, te plaketu Momčilu Gojkoviću, dugogodišnjem davaocu krvi i humanisti koji je nedavno sinu donirao bubreg.

Prijedlog opštinske komisije za dodjelu još dvije plakete i zahvalnice nisu podržali odbornici opozicije.

Odbornik SDS-a Slavko Tošović istakao je da odbornici opozicije danas nisu glasali za dodjelu nekih priznanja, jer ih je predložio Klub SNSD-a.

„Ubuduće o svemu što bude dolazilo od Kluba SNSD-a, SDS će ostati uzdržan ili glasati protiv“, rekao je Tošević, ocjenjujući da je od svečane sjednice Skupštine napravljen cirkus jer odbornici pozicije nisu htjeli da verifikuju mandat odborniku NDP-a za koga su glasali građani, a CIK BiH potvrdio mandat.

Opština Istočno Novo Sarajevo „Spasovdanskim svečanostima“, koje počinju sutra, obilježiće Spasovdan – Dan i krsnu slavu opštine.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sutra će biti održana premijera dokumentarnog filma „Težina lanaca“ Borisa Malagurskog, a 20. maja biće obilježen Dan formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade parastosom i polaganjem cvijeća u Spomen-kapeli poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

U Kulturnom centru u srijedu, 20. maja, biće održane izložba ratnih fotografija i svečana Spasovdanska akademija.

Obilježavanje Dana i krsne slave u četvrtak, 21. maja, počeće svetom liturgijom u hramu Svetog Velikomučenika Georgija, nakon čega će na Vojničkom groblju i centralnom krstu na Vracama biti položeni vijenci, a slavski obred i ručak biće održani u restoranu „Aurora“.

Slavska litija proći će ulicama opštine u četvrtak u 17.00 časova, a u večernjim časovima biće održan godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva „Slavija“.

„Spasovdanske svečanosti“ biće nastavljene i narednih dana, koncertom etno-grupe „Trag“ u parku „Gavrila Principa“, Danima izvorne pjesme, a u nedjelju, 24. maja biće organizova reli-trka i izložba automobila i dodjela priznanja učesnicima reli-trke.

„Spasovdanske svečanosti“ biće završene turnirom u basketu na igralištu u parku „Gavrila Principa“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare