Predrag Lasica Peki

0

Predrag (Vojislav) Lasica (Pale, 6. avgust 1955. — Pale, 25. juni, 2003) je bio gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo (od 2000. do juna 2003). Obavljao je i dužnost predsjednika Skupštine Grada Srpsko Sarajevo, kao i dužnost predsjednika Skupštine opštine Pale (1997-1998).

Predrag Lasica potiče iz ugledne paljanske porodice, djetinjstvo je proveo na Palama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1977. godine. Zvanje magistra je stekao 1998. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Srpskom Sarajevu, gdje je postavljen za višeg asistenta. U vrijeme SFR Jugoslavije, bio je direktor Poljoprivrednog dobra Butmir, Sarajevo.

Predrag Lasica je bio učesnik otadžbinskog rata od 1992. do 1996. godine. Nakon rata obavlja funkciju predsjednika Skupštine opštine Pale (1997-1998), a nakon toga izabran je na mjesto predsjednika Skupštine grada Srpsko Sarajevo. Funkciju predsjednika je obavljao dvije godine. Od 2000. godine imenovan je na mjesto Gradonačelnika Srpskog Sarajeva, gdje ga zatiče smrt 25. juna 2003. godine.

Jedan je od osnivača Agencije za ekonomski razvoj sarajevske regije (SERDA).

Bio je sportski radnik, aktivni fudbaler FK Romanije Pale i član Smučarskog kluba Romanija, Pale. Kao funkcioner, dao je veliki doprinos razvoju sporta u Istočnom Sarajevu. Najveće zasluge mu se pripisuju za početak izgradnje sportske dvorane na Palama, čiji završetak nije doživio. Stanovnici Pala predlažu da dvorana bude nazvana u ime Predraga Lasica – Sportska dvorana Predrag Lasica. Na prijedlog gradonačelnika Grada Srajeva, Predrag Lasica je učestvovao u razgovorima za eventualnu kandidaturu regije za domaćinstvo ZOI 2010.

Preminuo je u rodnim Palama 25. juna 2003. u 47. godini života. Sahranjen je 26. juna 2003. godine uz najviše državne, vojne i vjerske počasti na Palama. Opelo je služio mitropolit Nikolaj Mrđa sa sveštenstvom sarajevskog namjesništva, na sahrani se okupilo više stotina sugrađana, kao i čitav državni vrh Republike Srpske. Povodom njegove smrti, u Srpskom Sarajevu je 26. juna 2003. proglašen dan žalosti.

Iza njega su ostali supruga Višnja, kćerka Natalija i sin Aleksandar Lasica.

Nosilac je više priznanja:

– Ukazom Predsjednika Republike Srpske dobio je čin potporučnika u Paljanskom bataljonu Vojske Republike Srpske.
– Ukazom Predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića, posthumno je 2005. odlikovan Ordenom Njegoša drugog reda.
– Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve i patrijarh srpski Pavle dodijelio mu je Orden svetog Save (Veliki oficir 2. reda).
– Posthumno je odlikovan Srebrenim ordenom Svetog Sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog koji mu je dodijelila Mitropolija Dabrobosanska.
– Opštine Pale posthumno mu je dodijelila najviše priznanje kao zahvalnost za doprinos i viziju prema svom rodnom mjestu.

(www.palelive.com / Wikipedia)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare