Predmete ratnih zločina nad Srbima ustupiti jednom tužiocu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije saopštilo je da ima saznanje da glavni tužilac BiH Goran Salihović ima namjeru da u Sarajevu, kao najvećem stratištu srpskog naroda, podijeli tužiocima nadležnost nad istragama lokacija na kojima su, poslije ubistva, sahranjivani sarajevski Srbi.

Napominjući da je istrage za Gradsku deponiju Buća Potok i Alipašino Polje dodijelio tužiocu Bahaiji Krnjiću, iz ovog udruženja pitaju Salihovića šta je Krnjić uradio za te dvije lokacije u proteklih 18 mjeseci.

„Pouzdano znamo da nije, niti će utvrditi odakle je zemlja dovožena na to mjesto, ko je izvođač, a ko investitor radova. To znači da se još ne zna odakle i kako su dospjeli posmrtni ostaci Slobodana Odžakovića na to mjesto“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Podsjećajući da je Salihović na sastanku održanom 26. avgusta u Tužilaštvu BiH izjavio da traži sredstva da zatvori i izvrši sanaciju deponije, iz Udruženja pitaju zašto kada Salihović zna da su tu sakriveni Srbi, pa i muslimani poslije svirepe likvidacije i to na dubini od 30 do 60 metara, te zašto se ne utvrdi kako su se tu našli posmrtni ostaci Šefika Pecikoze.

Iz udruženja navode da je Krnjić, kao postupajući tužilac, trebao provesti sve tužilačko-istražne radnje za Alipašino Polje i deponiju, ali da nije uradio ništa, s ciljem prikrivanja zločina i njihovih izvršilaca, koji su mu danas nadređeni.

„Pitamo Salihovića šta rade u Tužilaštvu BiH ratne sudije, koji su Srbe osuđivali na smrtne kazne i višegodišnje zatvorske kazne samo zato što su bili Srbi“, navodi se u saopštenju.

Oni navode da Vesna Ilić vodi predmet ratnog zločina u Trnovu nad 124 nevino stradala civila srpske nacionalnosti već 10 godina i da nije uradila ništa.

„!Pomriješe zločinci, a i svjedoci. Srpske žrtve za nju nisu važne“, konstatuju u Udruženju.

Iz Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije traže od glavnog tužioca i rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine i šefa svih 38 tužilaca Gordane Tadić da sve predmete ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu provjere i daju jednom tužiocu koji hoće i zna da radi svoj posao.

„Na taj način vrlo brzo i efikasno otkrila bi se cijela istina o 350 nevino stradalih sarajevskih Srba koje tražimo već pune 22 godine. Ovo je zahtjev od koga nećemo odustati“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik udruženja Milan Mandić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments