Predložena isplata akontacija

0

MILIĆI – Radnici Doma zdravlja „Sveti Nikola“ u Milićima u narednom periodu primaće platu umanjenu za 20 odsto, s tim što će ta sredstva biti isplaćivana kao akontacija, a poslodavac će se potpisom obavezati da razliku do punog iznosa isplati kada za to budu stvoreni uslovi.

Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku u Domu zdravlja, kojem je, osim štrajkača i poslodavca, prisustovao i predsjednik Granskog sindikata zdravstva Republike Srpske Milenko Granulić.

Na sastanku je zaključeno da Štrajkački odbor u što kraćem roku pripremi ovakav prijedlog koji će uputiti direktoru Doma zdravlja Dani Dukić.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Nada Simić rekla je novinarima da će od poslodavca biti zaraženo da akotantivne isplate počnu od aprila, a ne retroaktivno.

„Mi smo sad primili 80 odsto decembarske plate, a to je zaista jedinstven slučaj kod nas. Svi domovi zdravlja u okruženje dobili su februarsku platu, a mi smo ostali uskraćeni i za punu decembarsku“, navela je Simićeva.

Direktor Doma zdravlja Dana Dukić rekla je da očekuje prijedlog Štrajkačkog odbora da radnici pristaju da im se u narednih šest mjeseci isplaćuje 80 odsto plate u vidu akontacije, a da se u međuvremenu sa osnivačem, Fondom i resornim ministarstvom, vidi kako da se obezbijede sredstva za nadoknadu neplaćenog dijela plate.

„Koliko ja vidim, niko od radnika nije za proglašavanje tehnološkog viška“, rekla je Dukićeva.

Predsjednik Granskog sindikata zdravstva Milenko Granulić ponovio je da bi u prevazilaženju finansijskih problema u Domu zdravlja u Milićima trebalo više da učestvuje opštinska uprava.

„Sindikat je predložio da opštine moraju u budžetu predvidjeti pet odsto sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite u svojoj lokalnoj zajednici. Oni su i osnivači, a pojave se samo kad treba postaviti direktore i upravne odbore koji ništa ne rade“, dodao je Granulić.

Načelnik opštine Milići Živojin Jurošević rekao je da je frustriran nekim Granulićevim izjavama, a posebno ponašanjem prema Domu zdravlja u Milićima.

„Nije on taj koji će da određuje i vrši raspodjelu stavki u opštinskom budžetu. To je nadležnost Skupštine“, poručio je Jurošević.

On je dodao da se opština nalazi u veoma ozbiljnoj finansijskoj krizi, ali da je ranijih godina izdvojeno više od 500.000 KM iz opštinskog budžeta za investicije u zdravstvu.

Iz Štrajkačkog odbora saopšteno je da se štrajk radnika Doma zdravlja nastavlja i da će biti prekinut u zakonskom roku od 12 dana od početka štrajka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare