Predavanje „Laza Kostić – velikan srpske žurnalistike“

0

U četvrtak 21. juna 2018. godine u Kulturnom centru Pale biće održano predavanje „Laza Kostić – velikan srpske žurnalistike“.

Predavanje koje počinje u 19.00 časova održaće dr Vladimir Barović, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Laza Kostić široj javnosti je poznat kao veliki pjesnik, a zanimljivo je da se on uglavnom predstavljao kao žuranlista i da je čitav radni vijek živio od novinarskog posla. Laza Kostić je bio prvi predsjednik Srpskog novinarskog društva koje je ustanovljeno 1882. godine. Bio je vrstan novinar čuvene „Zastave“ Svetozara Miletića, glavni urednik „Srpske nezavisnosti“ lista liberala Jovana Ristića, kao i glavni urednik „Glasa Crnogorca“ zvaničnog lista knjaževine Crne Gore u vrijeme vladavine Nikole Petrovića.

Laza Kostić je bio dopisnik nekih od najuglednijih evropskih listova svoga vremena, a imao je vizionarske ideje u oblasti žurnalistike, jer je želio da osnuje novinasku agenciju i jedan sasvim nezavistan politički list, koji bi ličio na najbolje uređivane novine iz druge polovine 19. vijeka.

Kostić je kaoistaknuti nacionalni radnik usvojim novinama često pisao o problemu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini za vreme turske i austro-ugarske okupacije, ovih prostora. Kao poslanik na ugarskom parlamentu borio se za prava Srba kao i za njihovu kulturnu i prosvetnu emancipaciju.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare