Pred tužilaštvom 59 otvorenih predmeta ratnih zločina

0

ISTOČNO SARAJEVO – Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu trenutno radi na 59 otvorenih predmeta ratnih zločina sa oko 600 prijavljenih lica, a obuhvataju fazu prijave, odnosno istrage, rekao je Srni sekretar Tužilaštva Neven Kramer.

Kramer je istakao da su u ovom momentu u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu aktuelna četiri predmeta ratnih zločina, od kojih su dva dostavljena iz Suda BiH, dok je jedan preuzet iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

„Prvi predmet koji nam je Sud BiH dostavio na nadležnost odnosi se na optuženog Luku Majstorovića, koji je osumnjičen za ratni zločin nad civilima počinjen u maju 1992. godine u prostorijama KPD `Kula`. Sud BiH je potvrdio optužnicu 7. januara, a suđenje je zakazano pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu“, rekao je Kramer.

Drugi predmet koji je Sud BiH dostavio na nadležnost ovom okružnom tužilaštvu je u fazi provjere više osumnjičenih lica za ratni zločin nad civilima počinjen u maju 1992. godine u opštini Rogatica.

„Zbog nedostupnosti više svjedoka, Okružni sud u Istočnom Sarajevu odgodio je na neodređeno vrijeme krivični postupak protiv Zarije Ostojića, optuženog za ratni zločin nad civilima u junu 1992. godine u mjestu Sušica kod Vlasenice. Optužnicu je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzla, a preuzelo Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu“, rekao je Kramer.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu prekinuo je krivični postupak protiv Milana Markovića koji je osumnjičen za ratni zločin nad civilima u periodu juni 1992. – mart 1993. godine u opštini Sokolac.

Kramer je pojasnio da je suđenje prekinuto „jer su kod optuženog nastupile trajne promjene ličnosti usljed katastrofičnog iskustva i nije sposoban učestvovati u postupku“.

Prema njegovim riječima, jedan predmet koji je Tužilaštvu dostavio Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo proslijeđen je u nadležnost Suda BiH.

Kramer nije precizirao o kojem predmetu je riječ jer „on u ovom tužilaštvu više nije aktuelan“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare