Praznik obilježen pričešćem i dočekom polaznika

0

FOČA – U opštini Foča Božić su prvi dočekali vjernici u Crkvi Svetog Ilije u Miljevini, gdje je služena ponoćna liturgija, dok je u dva hrama u gradu – Svetog Nikole i Svetog Save jutrenje sa Božićnom liturgijom počelo u 5.00 časova.
U svim hramovima pročitana je poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, a vjernici koji su se pripremali postom i molitvom, primili su svetu tajnu pričešća, nakon čega je uslijedilo tradicionalno mirboženje.

I ove godine veliki broj Fočaka prisustvovao je ponoćnoj liturgiji u manastiru Zagrađe, koji se nalazi na lijevoj obali Tare u crnogorskoj opštini Plužine, podno nekadašnjeg Soko grada, prijestonice Hercega od Svetog Save Stjepana Kosače.

Manastir Zagrađe je zadužbina ovog srednjovjekovnog srpskog vladara.

Proslavu najradosnijeg praznika vjernici su nastavili dočekivanjem polaznika, koji u kuće donose radost i nalaganjem veseljaka, kako u Foči nazivaju badnjake, obasjavaju domove vitlejemskom svjetlošću.

Na bogatim trpezama, centralno mjesto zauzima zaoblica – pečena jagnjetina ili prasetina, koja je spremljena na Badnji dan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare