Pravoslavne ustanove za djecu – budućnost srpskog naroda

0

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas na otvaranju Predškolske ustanove „Patrijarh Pavle“ u Istočnom Novom Sarajevu da su takve ustanove za djecu budućnost srpskog naroda.

Nakon što je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom svečano otvorio ustanovu, patrijarh Irinej je rekao da mu je današnja svečanost u Istočnom Novom Sarajevu donijela veliku radost.

„Moja radost danas je dvostruka. Jednako me raduje činjenica da je riječ o pravoslavnoj ustanovi za vaspitanje i odgoj djece, kao i odluka da se obdanište nazove po imenu najvećeg srpskog patrijarha Pavla“, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski je podsjetio da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio čovjek iz naroda, koji je volio svoj srpski narod i pravoslavnu, ali i svu drugu djecu.

Prema njegovim riječima, ovakvi projekti su čvrsta osnova za budućnost Republike Srpske i srpski narod.

„Radostan sam i zato što vidim da su i danas naš narod i naša crkva zajedno“, rekao je patrijarh Irinej.

Dodik je poželio doborošlicu patrijarhu Irineju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i mnogobrojnim zvanicama i gostima i izrazio zadovoljstvo ovim svečanim činom i najavio da će Republika Srpska i njene opštine, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom nastojati da zajedno u svakoj lokalnoj zajednici ovore bar po jedno pravoslavno obdanište.

„Naša crkva najjači je dio našeg identiteta i hvala joj što nas okuplja“, poručio je Dodik.

Ceremoniji otvaranja obdaništa prisustvovali su predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predstavnici Grada Isiočno Sarajevo sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem na čelu, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, kao i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i njegove kolege načelnici opština sa ovog područja Srpske, gosti i građani.

Ćosić je pozdravljajući sve zvanice i goste rekao da je opština Istočno Novo Sarajevo mala opština sa 12.000 stanovnika, koji su veliki i dobri ljudi, koji su ovu opštinu i svoj grad izgradili sa ledine.

On je svim dobrim ljudima zahvalio na podršci, a posebne izraze zahvalnosti uputio je predsjedniku Dodiku, patrijarhu Irineju i NJegovom preosveštenstvu episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju.

Direktor obdaništa Maja Pandurević istakala je da su danas i djeca i roditelji i osoblje ove ustanove izuzetno srećni i ponosni zbog otvaranja obdaništa, u koje je upisano 120 prvačića.

Danas je u zgradi i dvorištu obdaništa održan „Dan otvorenih vrata“ sa raznovrsnim kulturno-zabavnim sadržajima u kojima su učestvovala i djeca, a njihovi roditelji mogli su da se upoznaju sa izgledom i sadržajima obdaništa.

Obdanište su u septembru prošle godine zajedno osnovali opština Istočno Novo Sarajevo i Mitropolija dabrobosanska Srpske pravoslavne crkve.

Novoizgrađeni moderni objekat ima površinu od oko 790 metara kvadratnih sa 2.100 metara kvadratnih dvorišta.

Izgradnju obdaništa podržao je kabinet predsjednika Srpske sa 400.000 KM, dok je 570.000 KM obezbijedila opština Istočno Novo Sarajevo.

Kapacitet obdaništa, koje počinje sa radom u ponedjeljak, 4. septembra, jeste 120 djece, od čega 20 jasličkog uzrasta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare